Acasă » Petrol și Gaze » România obține 1,4 mld. euro pentru independența energetică şi combaterea sărăciei

România obține 1,4 mld. euro pentru independența energetică şi combaterea sărăciei

6 octombrie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

România a obținut aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independență energetică şi combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii REpowerEU în Consiliul Ecofin, țara fiind a şasea beneficiară din UE a noilor fonduri alocate, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Miniştrii de finanțe din Uniunea Europeană au ajuns la un Acord general pe inițiativa REPowerEU, în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare desfăşurate marți la Luxembourg.

„Adoptarea în Consiliul Ecofin a propunerii REPowerEU demonstrează ce înseamnă, de fapt, solidaritatea UE şi reacția rapidă, fermă şi coordonată la crizele suprapuse cu care ne confruntăm. România va fi a şasea beneficiară din UE a noilor fonduri alocate prin REpowerEU, cu o anvelopă de aproximativ 1,4 miliarde euro. Fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente Fondului de Inovare (75%) şi din devansarea licitării certificatelor ETS alocate național aferente perioadei 2027-2030 (25%). În timpul negocierilor, suma obținută de România practic s-a dublat, față de propunerea inițială a Comisiei Europene din luna mai anul acesta, când alocarea era de aproximativ 720 de milioane de euro”, a declarat Adrian Câciu, într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Prin Regulamentul aprobat marți în Consiliul Ecofin este acceptată o propunere susținută şi de România referitoare la posibilitatea includerii în noul capitol REpowerEU a unor măsuri privind independența energetică din PNRR inițial, în condițiile recalculării anvelopei de granturi din alocarea inițială a Mecanismului de Redresare şi Reziliență. Regulamentul oferă, de asemenea, şi posibilitatea combaterii sărăciei energetice prin finanțarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate.

„În acelaşi timp, se prevede posibilitatea acordării unor prefinanțări pentru statele membre care solicită acest lucru, în marja unui plafon de un miliard de euro pentru toate statele UE. Am speranța că votul de astăzi din Consiliul Ecofin va accelera adoptarea Regulamentului privind REpowerEU şi în Parlamentul European, astfel încât să ne permită mai multe investiții care să conducă la creşterea independenței energetice şi la combaterea sărăciei energetice. În acelaşi timp, adoptarea REpowerEU va facilita şi actualizarea rapidă a Planurilor de Redresare şi Reziliență”, a mai precizat ministrul Finanțelor.

Temele care au completat agenda reuniunii Ecofin au vizat impactul economic şi financiar al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, cel de-al doilea raport de evaluare privind implementarea RRF, pregătirea reuniunii miniştrilor de finanțe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G20 şi a reuniunii anuale a FMI, concluziile Consiliului privind finanțarea combaterii schimbărilor climatice în vederea celei de-a 27-a Conferințe a părților a ONU privind schimbările climatice (COP 27), care va avea loc la Sharm El-Sheikh în perioada 6-18 noiembrie 2022, şi rolul fiscal şi non-fiscal al vămilor UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *