Acasă » Regenerabile » Biomasă » România este reclamată la UE de grupul CEZ

România este reclamată la UE de grupul CEZ

22 august 2013
Biomasă
energynomics

Grupul CEZ a reclamat România la Bruxelles privind amânarea acordării certificatelor verzi pentru producătorii de energie regenerabilă, decizie pe care Guvernul a luat-o în vara acestui an. Compania spune că are în vedere și apelarea la o curte de arbitraj. În urma modificării schemei de ajutorare prin certificate verzi, CEZ spune că ar putea pierde circa 230 milioane de euro. Pierderea va fi recuperată eșalonat, dar decizia a făcut ca o serie de investitori să anunțe că vor înainta forurilor europene reclamații la adresa României, întrucât planurile de afaceri le sunt bulversate și măsura este abuzivă.

În ceea ce privește energia eoliană, sector în care CEZ este cel mai mare investitor din România, Guvernul a decis să amâne acordarea unui certificat din cele două alocate producţiei de energie eoliană până în 2017, cu o distribuire eșalonată începând cu 2018 pentru recuperări. Presa din Cehia citată de Mediafax indică faptul că firma CEZ este nemulțumită și îngrijorată de faptul că nu au fost clarificate condiţiile în care vor fi recuperate certificatele verzi care nu fost alocate, și nu are încredere că nu se vor face și alte schimbări privind data anunțată pentru acest proces. Tocmai din această pricină în luna iulie, preşedintele CEZ România declara că grupul ceh va solicita Guvernului garantarea acordării contravalorii acestora după 2017. Până la acel moment suma este estimată a se ridica la 1,8 miliarde de lei (400 milioane de euro).

Comisia Europeană (CE) urmăreşte evoluţia amendamentelor pregătite de autorităţile române privind schema certificatelor verzi de sprijin pentru producţia de energie din surse regenerabile. „Mai multe reclamaţii privind amendamentele propuse, venite din partea unor actuali sau viitori beneficiari ai schemei, sunt investigate începând din luna martie a acestui an”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger.

Speţa este de asemenea în atenţia departamentului pentru Concurenţă al CE, potivit reprezentanţilor Executivului european. CE va prezenta în această toamnă o serie de îndrumări privind schemele de sprijin pentru energia din surse regenerabile şi intervenţiile guvernamentale în sectorul energiei, vizând o mai bună eficienţă a costurilor fără a risca distorsionarea condiţiilor din piaţă.

Cum funcționa acordarea de certificate verzi înainte de luna iulie 2013

Într-o opinie publicată pe energynomics.ro, Ștefan Botezatu, partener și coordonatorul practicii de energie al Kinstellar, arată că Legea Energiei Regenerabile a fost promulgată în 2008 pentru a se încuraja creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile, ca răspuns la Directiva 2009/28/EC, care în esenţă spune că, până în 2020, 24% din consumul final de electricitate din România trebuie să provină din resurse regenerabile. Schema de sprijin pentru producţia acestui tip de energie a început să fie aplicată de la jumătatea lui 2011.

Potrivit lui Ștefan Botezatu, producătorilor de energie regenerabilă le erau alocate gratuit de Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru fiecare MWh de electricitate generat şi preluat în sistem pentru a fi livrat consumatorului, în timp ce furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze o anumită cotă din aceste certificate verzi. Mai departe, furnizorii îşi recuperau costurile cu achiziţia acestor certificate prin includerea în tarife a acestor cheltuieli. Perioada de sprijin depindea de tipul resurse regenerabile (eoliană, solară, hidro, biomasă) şi de tipul de instalaţie (nouă ori retehnologizată).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *