Acasă » Electricitate » România Eficientă a inaugurat clădirea renovată la standard nZEB la liceul „Elie Radu” – o premieră națională

România Eficientă a inaugurat clădirea renovată la standard nZEB la liceul „Elie Radu” – o premieră națională

9 aprilie 2022
CSR
energynomics

România Eficientă, cel mai mare proiect privat de anvergură națională dedicat eficienței energetice în clădiri, derulat de Energy Policy Group (EPG) cu finanțarea sponsorului oficial OMV Petrom, a finalizat lucrările de renovare la standard nZEB (clădire cu consum de energie aproape zero) realizate la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești. Investiția este o premieră la nivel național – prima investiție privată de acest tip și cel mai amplu proiect de renovare la standard nZEB a unei școli publice din țară, cu soluții tehnologice inovatoare.

În urma lucrărilor, clădirea școlară va avea un consum mediu anual de energie diminuat cu aproximativ 60%. În plus, datorită echipării cu panouri fotovoltaice și panouri solare termice, clădirea și-ar putea asigura aproape integral consumul energetic din surse proprii, în sezoanele calde.

Investiția pentru reabilitarea energetică a Corpului C10 de la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești a fost de circa un milion de euro și a fost susținută parțial, în calitate de sponsori de compania Signify, care a oferit sistemul de iluminat ultramodern, și de Grupul Electrica, care a contribuit cu sistemul de panouri fotovoltaice.

Cooperarea este ceea ce contează

Implementarea proiectului a fost afectată de pandemie, de interdicții și de inflație. Birocrația a fost de asemenea un factor de blocaj, deși inițiativa a fost sprijinită și de direcțiunea Liceului și de autoritățile locale. „Cel mai important este ceea ce am învățat împreună”, a subliniat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom. „Avem un potențial foarte mare pentru eficiență energetică și proiectul de reabilitare a liceului ‘Elie Radu’ de la Ploiești este un exemplu în acest sens. Putem contribui cu toții la un mediu mai curat, printr-un consum mai responsabil de energie”. La rândul său, Radu Dudău, director Energy Policy Group și coordonator al proiectului România Eficientă, s-a referit la valoarea de exemplu cu potențial de replicare a renovării de la ‚Elie Radu’. „Am reușit să transformăm această clădire școlară de la Ploiești într-una foarte performantă energetic, la standard nZEB, un nivel extrem de ambițios și destul de puțin atins, în general, în Europa. Dincolo de reducerile substanțiale în consumul de energie ce vor fi realizate, elevii vor dispune de acum de un mediu interior mult mai sănătos și adecvat performanței școlare, sălile de clasă fiind dotate inclusiv cu echipamente de dezinfectare a aerului”, a adăugat el.

Corpul C10 al Liceului Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești găzduiește atât săli de curs, la parter, cât și un cămin-internat, la etajele superioare, având o suprafață desfășurată pe cele trei niveluri de circa 1.500 metri pătrați. În această clădire școlară învață în jur de 250 de elevi și își desfășoară activitatea circa 60 de cadre didactice. În cămin sunt cazați aproximativ 80 elevi.

Lucrările de renovare au demarat în vara anului trecut, iar pentru a fi adusă la standardul nZEB, clădirea a fost dotată cu echipamente extrem de performante și materiale de cea mai bună calitate. AICI găsiți detalii despre principalele lucrări de reabilitare energetică realizate la exteriorul și la interiorul clădirii, prin programul România Eficientă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.