Acasă » Regenerabile » Biomasă » România descurajează investiţiile în regenerabile în următorii ani

România descurajează investiţiile în regenerabile în următorii ani

23 aprilie 2014
Biomasă
energynomics

Schema de sprijin pentru energia regenerabilă trebuie astfel gândită încât să fie clar că autoritățile din România nu mai încurajează instalarea de unități noi de energie regenerabilă, mai ales eoliene și fotovoltaice, a spus Ministrul delegat al Energiei pentru economica.net.

„Am creat un grup de lucru chiar din prima săptămână în care m-am instalat în această poziţie. […] Trebuie să spunem că nu ne mai putem permite şi că nu vom mai încuraja în anii viitori instalarea de noi capacităţi de producţie pentru energie regenerabilă. Nu ne mai putem permite, şi aceasta este una dintre primele concluzii pe care le-am tras după primele discuţii referitoare la modificarea strategiei energetice a României. Nu ne mai permitem, mai ales în eolian şi fotovoltaic, pentru că la biomasă este altă situaţie”, a declarat Răzvan Nicolescu pentru portalul menționat.

Avantajul unei ponderi mici în consum a fost eliminat de o schemă de susţinere imprudentă

„Când eram la Bruxelles negociatorul pentru România, am negociat şi am obţinut cea mai mică obligaţie de creştere (a procentului de energie din surse regenerabile în consumul total – n.red.) din toate ţările membre ale Uniunii Europene, […] dar am creat cea mai generoasă schemă-suport. Este nesustenabil, ne-am grăbit, nu am avut înţelepciunea necesară să stabilim o schemă care să fie mult mai prudentă, dar pe care să fim siguri că o putem aplica. […] Nu ne mai putem permite noi regenerabile, mai ales eolian şi fotovoltaic, în anii care urmează”, a mai spus oficialul de la Energie.

Accelerarea a făcut ca în doar doi ani MW instalați să crească de la 1.232 (pe 31 decembrie 2011) la 4.285 (pe 31 decembrie), deşi Planul Naţional de Acţiune în Energie Regenerabilă (PNAER) indica o ţintă de 3.315 MW. “La 15.01.2014 schema de sprijin continuă să fie suprasolicitată în raport cu traiectoria orientativă prevăzută în PNAER, fiind înregistrate contracte de racordare pentru 17.700 MW şi Avize Tehnice de Racordare emise în ultimele 6 luni pentru încă 5500 MW”, arată un document al guvernului.

2 comentarii la „România descurajează investiţiile în regenerabile în următorii ani”

  1. de ce? ce ar fi rau in a avea 100% productie din regenerabile? faptul ca statul nu ar mai putea controla piata si nu mai pot sa-si traga comisioane de pe la Hidroelectrica si Nuclear? Asa se intelege, daca e altfel sa ne explice ministrul mai clar, eu nu am inteles.

  2. dl Ministru delegat ptr.energie – striga lozinci desigur, ca deobicei! Ponderea energiei regenerabile in costurile platite atat de marii consumatori cat si de privati, este mult mai mica decat minte el….dar, este desigur nevoie de anumite explicatii care sa mascheze pierderile si furturile din sistemul energetic. Ca doar toti stim acum ce salarii isi fac in Energie, ce pierderi sunt in reteaua de distributie, cat s-a furat si trebuie acoperit la Portile de Fier, gaurile existente facute de INTERMEDIARI si…Doamne !, cate alte spagi trebuie mobilizate.
    Orice l-ai intreba pe acest Ministru, se intoarce tot la „energia regenerabila” ca vinovata !!!
    ..si unde vedem si simtim cu toti cat de mult va fi necesara gasirea unor asemenea surse de energie regenerabila, cat de cautata este energia si preturile cresc incontinuu, poate Rusia va face embargo ?!, tarile arabe cu siguranta vor diminua productia de petrol, deterioarea Mediului este certa ca doar toti o simtim prin schimbarile atat de mari in conditiile meteo, etc.etc.
    Aceasta marioneta de Ministru nu ne spune ca Romania ar putea exporta Energie „la greu” si de ce nu o face ?? ar trebui sa se ocupe de crearea si construirea sistemelor trans-frontaliere de export energie electrica, veniturile din Export acoperind cu siguranta costurile existente 2014 cu eneregia regenerabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *