Acasă » Interes general » Mediu » România are tot mai multe clădiri de birouri şi retail „verzi”

România are tot mai multe clădiri de birouri şi retail „verzi”

10 august 2015
Interes general
energynomics

România are tot mai multe clădiri de birouri care utilizează energii regenerabile. După ce proiectele de birouri West Gate și Novo Park, amplasate în vestul și respectiv nordul Bucureștiului, au obținut certificarea BREEAM Very Good, devenind primele parcuri verzi de birouri de pe piața locală, tot mai multe amplasamente anunţă realizarea unor proiecte verzi.

Astfel, AFI Park 3, una dintre clădirile office de lângă mall-ul AFI din Bucureşti a obținut certificarea LEED Gold din sistemul de rating pentru clădiri “verzi” LEED Core & Shell, devenind a treia clădire din AFI Park care a primit această certificare, conform energyreport.ro.

Pe o piață în care și locuințele, dar mai ales birourile caută sustenabilitatea, reducerea consumului de energie, și certificarea verde, ar fi fost culmea ca mallurile să se comporte altfel. Și ele umblă la consum, la reducerea facturilor, la scăderea amprentei de carbon, pentru că au de câștigat și de la chiriași și de la eventualii investitori, scrie Business Cover.

Iar momentul din piață e unul potrivit, devine din ce în ce mai ușor să aplici tehnologii moderne care să controleze consumul de energie, de apă, să izoleze mai bine construcția, până la urmă să reducă valoarea facturilor.

„Acum e la fel de simplu să faci un mall sustenabil ca și unul clasic, dacă ești capabil să integrezi standardele necesare în procesul de dezvoltare. Costurile rămân ușor mai ridicate, cu între 3% și 5%, dar amortizarea se face și prin scăderea consumului energetic, dar și prin costurile operaționale și de mentenanță mai mici. E însă necesar să iei în calcul aceste aspecte în etapele premergătoare designului astfel încât să poate fi utilizate cele mai bine soluții”, spune Ingo Niessen, șeful pe România al Sonae Sierra, dezvoltatorul mallului ParkLake Plaza din cartierul bucureștean Titan, citat de Business Cover.

În fapt, însă, potrivit consultanților de la Colliers International, în România, sunt doar patru centre comerciale certificate, deci interesul nu e foarte ridicat, mai ales că în ultimii ani jucătorii din retail au dus-o greu, unele malluri au dispărut (City Mall, de exemplu), altele au fost vândute (Vitantis, Galleria Suceava), doar cele mari, cu adevărat puternice, au reușit să supraviețuiască.

Există, evident, malluri în construcție care probabil vor primi sau vor încerca să se certifice, precum Coresi din Brașov, care beneficiază de spații verzi mari și e construit modern sau deja pomenitul ParkLake din Titan, dezvoltat astfel încât să se încadreze în zona verde a parcului IOR în apropierea căruia se află.

De altfel, Sonae Sierra a implementat deja în River Plaza Mall Râmnicu Vâlcea (pe care l-a achiziționat în 2007) strategiile sale de sustenabilizare a proiectului, iar investiția de 70.000 de euro va aduce economii de peste 50.000 de euro pe an, prin reducerea consumului cu 1.756 MWh pe an, echivalentul unor emisii de 523 kg de dioxid de carbon.

Pe piața birourilor, clădirile verzi sunt deja obligatorii, nu prea mai există proiecte aflate în construcție care să nu caute certificare verde. La centrele comerciale situația e alta, sunt mai puține în dezvoltare și au probleme mai delicate cu finanțatorii spre deosebire de birouri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *