Capacitatea de stocare a energiei la nivel național este în prezent sub 1 GW, iar pentru acoperirea vârfurilor de consum ar fi necesară o capacitate de opt ori mai mare. Totuși, pentru a asigura întregul necesar energetic al țării, ar fi nevoie de baterii cu o capacitate cumulată de 12 GW, a declarat Eugen Pitic, Business Development & Sales Manager la YEO România.
„Zâmbesc când Ministerul Energiei spune că are nevoie de 4 GW de stocare. Știți câtă stocare reală există astăzi în România? Sub 1 GW. Avem nevoie de cel puțin 8 GW doar pentru a suplini vârfurile de consum, deoarece trebuie să luăm în calcul coeficientul de încărcare-descărcare al bateriilor, durata lor de viață și ciclurile de încărcare-descărcare,” a afirmat Pitic, cu ocazia conferinței “Puncte de sprijin pentru sistemele de stocare a energiei în baterii”, organizate de Energynomics.
Compania YEO este activă în 32 de țări și construiește în Turcia o fabrică de baterii cu o capacitate anuală de 5 GW. În România, dezvoltă proiecte de 380 MW, deși întâmpină diverse probleme tehnice și legislative legate de aprobări și autorizații. Deoarece dimineața bateriile sunt descărcate, ca urmare a consumului de energie pe timpul nopții, iar ciclurile de încărcare-descărcare influențează necesarul de stocare, România are nevoie de 12 GW de capacitate instalată. Se estimează că, până în 2050, această necesitate se va dubla, ajungând la peste 25 GW. O astfel de capacitate de stocare ar permite României să rezolve problema echilibrării sistemului energetic.
„Producem 90% sau chiar 100% din energia fotovoltaică între orele 9:00 și 17:00, în timp ce vârfurile de cerere sunt între orele 6:00 și 8:00 dimineața și între 18:00 și 22:00 seara. Așadar, stocarea este absolut necesară”, a adăugat el.
Conferința “Puncte de sprijin pentru sistemele de stocare a energiei în baterii” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: AJ Brand, Alive Capital, BCR, Big Store, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enery, Enevo Group, Enexus. EVOLVE Energy Management Solutions, Huawei, Nofar Energy, Photomate, Prime Batteries Technology, Pixii AS, Renomia Gallagher, smartPulse, SolarToday, SolaX Power, Think Blu Solution, Wiren, WTW Romania, YEO.