Acasă » Electricitate » Distribuţie » România a exportat anul trecut energie electrică de 355 milioane de euro

România a exportat anul trecut energie electrică de 355 milioane de euro

2 februarie 2015
Distribuţie
energynomics

Volumul de energie exportată anul trecut de România, echivalentul a 15% din producție, a înregistrat cel mai mare nivel din ultimii zece ani, fiind impulsionat atât de un preț mai mic faţă de media europeană, cât și de o serie de circumstanțe externe, potrivit datelor Transelectrica, analizate de Mediafax.

Valoarea energiei exportate în perioada menționată se ridică la 355 milioane de euro. Exporturile de electricitate a ajuns anul trecut la 9.936 GWh, depăşind de două ori nivelul din 2013. Potrivit Transelectrica, excedentul de producție a condus la scăderea prețurilor energiei, făcând-o mai competitivă pe piețele din țările vecine.

Transelectrica precizează că printre factorii externi care au condus la creșterea cererii de energie electrică și a preturilor pe piețele externe se numără inundațiile din luna iunie din Serbia, care au indisponibilizat mai multe centrale din această ţară, creșterea importurilor de energie ale Ungariei, Albaniei și a altor țări, atât pe criterii comerciale, cât și pe fondul unor lucrări de mentenanță a unor unități de producție.

Exporturile de energie au fost în 2013 de 4.753 GWh. România a importat anul trecut 2.811 GWh, cu cu 2,7% mai mult față de 2013. Potrivit datelor OPCOM, prețul mediu ponderat al energiei tranzacționată anul trecut pe piața spot a fost de 35,76 euro/MWh, în timp ce media europeană a fost de 40 euro/MWh.

Exportul a fost încurajat și de scutirea energiei exportate, din 1 iulie 2014, de plata taxei de cogenerare, care este încasată de companiile care produc simultan energie electrică şi termică. Energia exportată de România ajunge cu predilecție în Serbia, Ungaria și Bulgaria.

Un alt factor care a influențat exportul a fost, potrivit Transelectrica, creșterea continuă a puterii instalate în resursele regenerabile, care se vinde ieftin având în vedere că este subvenționată de toţi consumatorii. De asemenea, anul trecut a fost unul cu hidraulicitate ridicată, astfel că producția hidrocentralelor a fost în creștere. Cele mai mari exporturi au fost derulate în lunile octombrie și decembrie, când cantitățile au depășit 1.000 GWh în fiecare dintre cele două luni.

Producția de energie a României a fost anul trecut de 64.752 GWh, în timp ce consumul s-a plasat la 57.627 GWh, potrivit Transelectrica. În România există unități de producție a electricitate de 23.703 MW instalați, însă peste jumătate sunt utilizați marginal și doar în situații de urgență. Consumul de energie al întregii țări este asigurat în general de unități cu o capacitate de 8.000-9.000 MW.

Transelectrica estimează pentru 2015 că diferența dintre exporturile și importurile de energie va fi în acest an de 7.322 GWh, ceea ce înseamnă că România va exporta şi în acest an mai multă energie decât va importa.

Sursa

Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *