Acasă » Electricitate » RockTech Lithium va investi 400 mil. euro într-o fabrică de componente pentru baterii în România

RockTech Lithium va investi 400 mil. euro într-o fabrică de componente pentru baterii în România

7 martie 2022
Electricitate
energynomics

România va intra pe harta marilor producători de componente pentru baterii după ce a semnat un memorandum cu o companie care va construi o rafinărie de litiu, a anunţat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la un briefing de presă la Guvern.

„Astăzi am semnat în numele Guvernului României acest memorandum. Lucrăm la el de peste un an de zile. Am fost în contact cu compania încă din Guvernul trecut, Guvernul condus de Florin Cîţu, când a fost aprobat acest memorandum, dacă nu mă înşel în luna octombrie. Sunt foarte bucuros că România va intra pe harta marilor producători de componente pentru baterii. Pentru că trebuie să spunem, nicio baterie nu poate funcţiona fără litiu. Practic aceste rafinării, aceste două rafinării care vor fi construite în Europa vor face această pulbere de litiu, una în Germania, una în România. Litiul este o resursă energetică. Nu vorbim în acest moment despre exploatarea litiului, să anticipez probabil o anumită întrebare a dumneavoastră despre exploatarea litiului din România, ci vorbim despre litiu adus de la minele din Canada. Dar România va beneficia de o investiţie de circa 400 de milioane de euro, locuri de muncă şi va fi pusă pe harta producătorilor de baterii electrice”, a declarat Virgil Popescu, la finalul ceremoniei de semnare a Memorandumului de înţelegere cu RockTech Lithium.

Directorul companiei germano-canadiene RockTech Lithium, Dirk Harbecke, a menţionat că Uniunea Europeană va folosi pe scară largă maşini electrice şi pentru acest lucru este nevoie ca industria auto să fie pregătită să aibă componentele necesare. Bateriile litiu – ion sunt esenţiale pentru industria auto europeană. În acest context, investiţia anunţată contribuie la eforturile Uniunii Europene de a-şi asigura din această perspectivă independenţa în obţinerea componentelor sale auto.

El a declarat că o primă unitate de producţie va fi instalată în Germania, la graniţa cu Polonia, iar cea de-a doua unitate de producţie a acestor componente va fi realizată în România. Deja de câteva luni reprezentanţii companiei caută locaţii potrivite pentru această investiţie. Investiţiile pe care le va face compania în România vor duce la crearea direct sau indirect a 700 de locuri de muncă, iar componentele vor fi utilizate pentru echiparea în medie a 500.000 de autovehicule pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *