Acasă » Petrol și Gaze » Romgaz: Jocul pieței mondiale se schimbă, energia verde și diversificarea devin tot mai importante

Romgaz: Jocul pieței mondiale se schimbă, energia verde și diversificarea devin tot mai importante

16 iunie 2019
Consumatori
Bogdan Tudorache

Sistemul energetic mondial este în momentul de față într-o permanentă dinamică. Rezervele sunt controlate prin intermediul unor strategii, însă prețul plătit de națiunile care nu-și pot asigura securitatea energetică este de necontrolat, a declarat Argentina Tătaru, Director Sucursala Mediaș, Romgaz, în cadrul Energy Strategy Summit 2019, un eveniment organizat de energynomics.ro.

”Când vorbim de strategia energetică, probabil niciodată nu va avea o abordare exhaustivă”, susține Tătaru.

Însă jocul de pe piața mondială este în schimbare, pe măsură ce energia verde devine tot mai importantă. ”Probabil se vor schimba și jucătorii. Se vor modifica clasamentele mondiale, pe anumite tipuri de energie. Concluzia este că guvernele și companiile trebuie să se îndrepte către diversitate. Cei care vor avea strategii pe termen lung și vor face investiții pe baza unui consum real cred că-și vor securiza rezervele, dar și costurile pe care le vor plăti ulterior populația și agenții economici”, susține directorul Romgaz.

Romgaz pune accent pe diversificare

Pendulând între contexte geopolitice – legislație, strategii de dezvoltare, piețe mai mult sau mai puțin competitive, protecția consumatorilor vulnerabili, sistemul energetic românesc încearcă în ultima perioadă să devină mai vizibil în ceea ce privește strategia și diplomația.

”În acest context, Romgaz rămâne cel mai mare producător de gaze local, cu o cotă de 45,98% a livrărilor în consumul total al României și încearcă să se diversifice de câțiva ani, inclusiv prin intrarea pe piața energiei electrice”. Obiectivele strategice prioritare pentru Romgaz urmăresc mai multe linii. Din perspectiva producției de gaze, se încearcă dublarea producției la Caragele, de la 1 milion la aproape 2 milioane mc pe zi, prin introducerea în exploatare a sondelor aflate în conservare, dar și prin noi foraje.

Romgaz deține circa 90% din capacitatea activă de înmagazinare a României. Compania are în proiect creșterea capacității de înmagazinare a depozitului de la Sărmășel de la 900 de milioane mc la 1.550 milioane mc/ciclu, un proiect ce va demara în 2021 și se va finaliza în 2025, în urma unei investiții de aproximativ 130 de milioane de euro.

Astfel, capacitatea de înmagazinare deținută de Romgaz va crește de la 2,7 miliarde mc la 3,4 miliarde.

”Este complicat de ales noi zăcăminte care să se transforme în depozite subterane. A existat un depozit la care am renunțat – etanșeitatea și parametrii nu erau cele mai propice… Nu este deloc simplu. Avem nevoie de zăcăminte relativ mari, cu un gabarit de sonde suficient, cu un poros permeabil atractiv, generos pentru înmagazinare, dar și cel mai important element – care este foarte greu de găsit – etanșeitatea rezervorului”.

Producția de energie electrică

Romgaz a încercat să se diversifice și să devină un jucător important pe piața de electricitate. Producția centralei de la Iernut, deși are o putere instalată de 600 MW, are un randament extrem de scăzut, de 39%. ”În momentul de față se derulează o investiție de circa 300 de milioane de euro într-o nouă centrală, de 430 MW, cu un randament de 55-56%. Asta presupune un consum mai mic de gaze naturale, dar și reducerea noxelor”, a mai spus Tătaru.

Extinderea pe piața de electricitate include o nouă centrală la Mintia, aflată acum în studiu de fezabilitate. Centrala va fi similară cu cea de la Iernut, cu o putere instalată de 400-500 MW și un randament de 50-56%.

”Cred că într-un cadru instituțional și legislativ ofertant, transparent, racordat la competitivitate și la atragerea și stimularea investițiilor, companiile românești vor îndrăzni mai mult în viitor”, a conchis Tătaru.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *