Ministerul Economiei decalează termenul de punere în funcțiune a noii centrale de la Iernut

0

Ministerul Economiei, Energiei şi al Mediului de Afaceri propune un proiect de HG pentru decalarea termenului de punere în funcțiune a noii centrale de la Iernut de la 30.06.2020, termen prevăzut în legislație, la 31.12.2020.

Astfel, Ministerul Economiei vrea ca Guvernul să aprobe o Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1096/2013 pentru aprobarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, inclusiv Planul naţional de investiţii, conform financialintelligence.ro.

“Întrucât Centrala cu ciclu combinat cu turbine pe gaz realizată de SNGN Romgaz la Iernut este o investiție care contribuie la atingerea obiectivelor strategice privind siguranța energetică, dezvoltarea durabilă și cresterea competitivității, este imperios necesară modificarea prevederilor H.G. nr. 1096/2013, referitoare la termenul maxim de punere în funcțiune a unei investiții finanțată din fondurile PNI, pentru a permite aplicarea în continuare a prevederilor Contractului de finanțare nr. 4/2017, astfel încât investiția de la Iernut să beneficieze de finanțare nerambursabilă din PNI”, conform Ministerului Economiei.

Investiția ,,Ciclu combinat cu turbine pe gaz- Iernut”, realizată de SNGN Romgaz la Iernut, are o valoare a finanțării nerambursabile de circa 321 milioane lei. Este vorba de realizarea unei centrale de 430 MW cu ciclu combinat cu turbine pe gaz, al cărei contract de execuție este unul de tip ”la cheie” (EPC – proiectare, execuție, punere în funcțiune).

Share.

Lasă un comentariu