Insolvența Complexului Energetic Hunedoara complică o investiție majoră a Romgaz

0

Intrarea în insolvență a producătorului de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Hunedoara (CEH), deținut integral de statul român prin Ministerul Economiei, poate crea dificultăți unui proiect investițional major al unei alte companii controlate de stat, Romgaz, reiese dintr-un document oficial citat de Profit.ro.

Potrivit sursei citate, în prima parte a lunii aprilie, Romgaz, la care Ministerul Economiei deține peste 70% din acțiuni, a solicitat conducerii CEH o întâlnire pentru a discuta problemele legate de intenția Romgaz de a cumpăra de la Complex un teren de circa 7,2 hectare situat în Mintia, pentru a construi acolo o nouă centrală de producție de energie pe gaze în ciclu combinat, cu putere instalată de peste 400 MW.

Centrala de la Mintia se numără printre cele mai importante și mai avansate proiecte investiționale ale Romgaz, fiind deja finalizat studiul de fezabilitate și existând și posibilitatea de a fi accesate resurse pentru implementare prin Fondul de modernizare în energie al UE. Valoarea totală a investiției este estimată la circa 300 milioane euro.

În replică, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara le-a transmis celor de la Romgaz că vânzarea terenului “se poate face numai în condițiile aprobate de comitetul creditorilor, conform prevederilor art. 87, alin. (2) din Legea nr. 85/2014 (Legea insolvenței – n.r.)”. Comitetul creditorilor CEH este format din Administrația Fondului pentru Mediu, ANAF – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Administrația Bazinală de Apă Mureș, Hidroelectrica și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului.

Share.

Lasă un comentariu