Ghimbovschi, BCR: Investițiile locale în regenerabile ar putea atinge 8,5 mld. euro până în 2030

0

Programul verde al Uniunii Europene presupune investiții majore în sistemul energetic, a subliniat Cristina Ghimbovschi, Head of Project Finance & Financial Analysis, BCR, în cadrul conferinței “Decarbonarea: Cât de repede? În ce direcție?”, organizate de Energynomics.

Marele contribuabil la emisiile globale, cu 75%, sistemul energetic are o pondere de 66% din emisiile locale. ”Investițiile prevăzute în PNIESC sunt mari, cel puțin la nivelul capacităților de producție acestea ating între 12 și 14 miliarde de euro, cu o misiune specială pentru sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice. Azi avem capacități regenerabile instalate de circa 4.600 MW, cu precădere în eolian și solar. Prin PNIESC ne propunem creșterea la 30,7% până în 2030, ceea ce înseamnă încă 6.000 de MW în eolian și solar și 1.000 în hidro, ceea ce presupune investiții de circa 5,6 miliarde de euro în eolian și solar și încă 2,5-3 miliarde de euro în hidro”, a spus Ghimbovschi.

DESCARCĂ PREZENTAREA CRISTINEI GHIMBOVSCHI

Pentru ca investițiile să aibă loc este, însă, nevoie de o clarificare a legislației, de introducerea contractelor bilaterale de energie (PPA-urilor), a schemei Contractelor pentru Diferență.

”Ne dorim predictibilitatea cadrului legislativ și aici, în primul rând, permisiunea de a închide PPA-uri este esențială… Este importantă încheierea PPA-urilor și pentru capacitățile existente. Se estimează un proces de repowering după 2025 în această zonă, și considerăm că PPA-urile ar putea fi un mecanism care ar putea să susțină acest proces”, a mai spus ea. Totodată, Contractele pentru Diferență oferă o stabilitate a veniturilor, care vor fi astfel mai puțin influențate de deciziile politice.

Rețeaua trebuie, însă, adaptată pentru a primi regenerabile, iar piața de echilibrare trebuie să integreze mai ușor noile capacități, inclusiv cele de stocare și back-up.

În același timp, pe partea de termie, cogenerarea are nevoie de o schemă de bonusare.

Structurarea unor astfel de proiecte presupune o bonitate financiară bună din partea clientului BCR și un avans minim de 30%, ajustat în funcție de parametrii tehnico-economici ai proiectului, a mai spus ea. Perioada de finanțare urcă până la 15 ani sau maximum 75% din perioada de viață a activului, depinzând, însă, de maturitatea PPA-urilor. ”Ne uităm și la calitatea PPA-urilor – care este contrapartida, bonitatea și clauza de reziliere”.

BCR s-a implicat activ în finanțarea sectorului energetic, atât în perioada de dezvoltare cât și în cea de consolidare. ”Acum ne dorim implicarea activă în paleta de tranziție. Am finanțat în trecut proiecte de cogenerare de înaltă eficiență, în domeniul energiei regenerabile, ne dorim să susținem acest demers și în continuare”, a adăugat Ghimbovschi.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu