GE va testa un “prototip” de turbină-gigant de 12 megawați în Olanda

0

GE Renewable Energy a semnat un acord cu Future Wind pentru instalarea primului prototip de turbine eoliene Haliade-X de 12 MW în Maasvlakte-Rotterdam, Olanda, în această vară.

Deși proiectat pentru medii offshore, GE Renewable Energy a declarat că prototipul va fi instalat pe uscat pentru a “facilita accesul la testare”. Acordul include, de asemenea, cinci ani de testare, precum și un contract de service și întreținere pe 15 ani, potrivit CNBC.

Faza inițială a operațiunii va permite companiei să colecteze datele necesare obținerii unei certificări standard –  “un pas cheie în comercializarea produsului în 2021”.

Detalii despre turbina Haliade-X 12 MW au fost anunțate încă din 2018. Scala turbinei este considerabilă. Va avea 260 de metri înălțime și o capacitate de 12 megawați (MW), precum și lamele de 107 metri. În acel moment, GE Renewable Energy a declarat că va fi cea mai mare și mai puternică turbină offshore din lume.

“Pe măsură ce progresăm rapid în ceea ce privește asamblarea prototipului Haliade-X, acest anunț este un pas înainte decisiv pentru GE și clienții noștri”, a declarat miercuri John Lavelle, vicepreședinte și CEO pentru Eolian Offshore al GE Renewable Energy. “Portul Rotterdam a fost un partener real și oferă toate condițiile necesare pentru a testa Haliade-X în cele mai drastice condiții meteorologice”.

GE investește 400 milioane dolari în dezvoltarea turbinei Haliade-X. Future Wind este un joint-venture între SIF Holding Olanda și Pondera Development.

Europa este un actor major atunci când vine vorba de vântul offshore. În septembrie 2018, cea mai mare exploatare eoliană offshore din lume, situată în Marea Irlandei, a fost inaugurată oficial. Walney Extension Offshore Wind Farm are o capacitate totală de 659 megawați și este capabilă să alimenteze aproape 600.000 de locuințe, potrivit firmei daneze Orsted.

Share.

Lasă un comentariu