Acasă » Electricitate » Extinderea și integrarea rețelelor de transport continuă, susținute de investiții în infrastructură (EBC, 11 septembrie)

Extinderea și integrarea rețelelor de transport continuă, susținute de investiții în infrastructură (EBC, 11 septembrie)

13 septembrie 2018
Distribuţie
energynomics

Politicile europene și optimizarea infrastructurilor sunt motoarele tendințelor care domină în prezent domeniul transportului energiei, în România, la fel ca în restul Europei și la nivel global. România are în curs și pregătește mari proiecte de modernizare și extindere a infrastructurii de transport – electricitate, gaze naturale și țiței, dar și soluții de creștere a flexibilității rețelei de transmisie a electricității (între care centrala pe gaze naturale de la Iernut) și de integrare a unităților de generare din surse regenerabile. Alături de politicile europene, de modernizări și de noile tehnologii, liberalizarea și integrarea tot mai extinsă a industriei energetice fac ca micii producători și marii consumatori să fie cei care mișcă piața. Sectorul termoficării, inclusiv transportul energiei termice, rămâne încă în afara acestor tendințe.

Ediția din 11 septembrie a Energy Breakfast Club – Tendințe și evoluții în transportul energiei, a beneficiat de prezența unor vorbitori de top, reprezentând organizații puternice și influente – ANRE, Transelectrica și Romgaz – precum și de o asistență calificată, ale cărei contribuții au menținut la un nivel ridicat nivelul conversației propuse de energynomics.ro.

Otilia Marin: Se deschid în plus porțile dezvoltării în transport și distribuție

Otilia Marin, director general în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, s-a referit la modificările recente aplicate legii 123/2012. Rețeaua de transport al gazelor naturale este dezvoltată la nivel național, dar cea de distribuție nu este atât de extinsă pe cât ar fi necesar. “Prin schimbările introduce de legea 167/2018, s-au deschis în plus porțile dezvoltării sectorului de transport și distribuție”, a apreciat Otilia Marin. Una dintre modificările importante se referă la conceptul de concedent, prin care autoritățile locale sunt încurajate să se implice mai mult în extinderea rețelelor de distribuție în toate comunitățile din România. „S-au introdus modificări și în ceea ce privește regimul de extinderi ale sistemelor de transport și distribuție, precum și în ceea ce privește racordarea, astfel încât solicitantul să poată participa la aceste operațiuni”, a adăugat Otilia Marin. “Regulamentul implementat conform legii 123 are în vedere deschiderea pieței serviciilor de proiectare și execuție în domeniu, similar celui din domeniul energie electrice; concret, solicitantul își poate alege singur operatorul economic autorizat de ANRE pentru realizarea lucrărilor de racordare. Stabilirea prețului pe care îl plătește consumatorul se face în urma acordului celor două părți, iar plata se realizează prin intermediul operatorului de distribuție, în condiții reglementate, pentru a fi eliminate întârzierile la plată, dar și întârzierile în realizarea efectivă a racordului”, a explicat Otilia Marin.

Adrian Șuța: Integrarea piețelor de energie electrică la nivel regional și european este principalul motor al momentului

Adrian Șuța, Director, Direcția pentru Relațiile cu Autoritățile de Reglementare și ENTSO-E, în cadrul Transelectrica s-a referit la procesul de integrare a piețelor de energie electrică la nivel regional, care are ca țintă integrarea totală la nivel continental, la nivelul Uniunii Europene. România, prin Transelectrica, mai întâi, și apoi prin toți actorii din piața de energie, are de integrat în legislație și regulamente, dar și în practicile tehnice și comerciale, un volum imens de reglementări de la nivel european. “Avem trei familii de coduri; coduri tehnice privind racordarea a utilizatorilor la rețea, atât la consumatori, cât și la producători; coduri de piață, privind alocările de capacitate de transport între zone diferite ale Europei, pe termen lung și scurt; avem codul de echilibrare și, în fine, avem codurile de operare, care stabilesc regulile tehnice de operare a sistemelor în regim normal și în condiții extreme, dar și de restaurare a sistemelor”, a precizat Adrian Șuța.

“Există numeroase și semnificative provocări pentru operatorul național de transport și sistem; la fel de multe provocări au apărut deja și vor apărea în ceea ce privește competitivitatea producătorilor interni de energie electrică, pentru că odată cu acest proces se deschid granițele”, a precizat domnia sa.

Răspunzând unei întrebări, Adrian Șuța a declarat că studiul de adecvanță comandat de Transelectrica a ajuns în fazele finale de execuție: “Așteptăm concluziile finale și procesul de validare intern, în cursul acestei luni”. Studiul va fi finalizat la sfârșitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie, moment în care vor fi comunicate o parte din concluzii.

Angela Bircea: Centrala de la Iernut va fi flexibilă și competitivă

Angela Bircea, director tehnic al centralei termoelectrice de la Iernut, a prezentat stadiul lucrărilor la cea mai importantă investiție din ultimele decenii, în generare de electricitate, realizată de o companie de stat.

Termocentrala de la Iernut a fost construită la începutul anilor 1960, ajungând, în 1967, la o capacitate instalată de 800 de MW. Unitatea este prezentă pe piață și în prezent, după retehnologizări în principal în zona de protecție a mediului, “dar cu randamentul anilor 1950”. Cu o investiție de 269 de milioane de euro, Romgaz va pune în funcțiune în 2020, noua centrală, care va avea o eficiență de 56%, față de circa 35%, în prezent. “Avem toate fundațiile finalizate pentru sala turbinelor, clădirea electrică, cazanele recuperatoare și turbinele cu abur, iar turbinele cu gaz și echipamentele auxiliare aferente sunt deja montate pe pozițiile funcționare”, a precizat Angela Bircea. “Impactul centralei va fi foarte important”, a explicat directorul tehnic al CT Iernut, întrucât tehnologia folosită a permite pornirea turbinei pe gaze în 15 minute, față de 7 ore, în prezent. “În maxim o oră și 45 de minute va putea porni și turbina pe aburi, fața de situație din prezent, când grupul 200 de MW are nevoie de 9 ore pentru a porni”, a subliniat Angela Bircea.

DESCARCĂ PREZENTAREA ANGELEI BIRCEA

Noua centrală va fi o componentă importantă în lanțul valoric integrat al gazelor naturale, prin eficiența producerii energiei electrice, prin reducerea costurilor de producție; în plus creșterea siguranței în exploatare și a flexibilității va consolida prezența și rolul CT Iernut pe piața centralizată țintă.

Pe lângă investiția Romgaz, marile proiecte deja inițiate de Transgaz – BRUA, inclusiv segmentul Tuzla-Podișor, avansul lucrărilor Transelectrica pentru închiderea inelului de 400 de kV, precum și investițiile de sute de milioane de euro anual în distribuția de energie electrică sunt argumente că sistemele naționale de transport al energiei își vor întări semnificativ performanțele în anii viitori. Rămân încă de clarificat modalitățile de integrare în bune condiții a producției din (micro-)generarea de electricitate pe bază de surse regenerabile. Încă și mai sumbre sunt perspectivele sistemelor de transport al energiei termice, în condițiile în care cel mai mare SACET, cel al Bucureștiului, încă mai caută formula de reorganizare care să îi ofere un viitor.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 40 de experți, reprezentanți ai Academia Română, ANRE, Ambasada SUA, BCR, Belvedere, Bioterpena System, Business Development & Strategic Financing Advisory, CCI România-Turkmenistan, Confindustria, efk, Elawan Energy, Elcen, Emerson, Eneria, E-On, Ijdelea Mihăilescu, Metatom Industries, MGM Energo, Monitorul de Petrol și Gaze, PNE Wind, Present & Perfect, Radio România Actualități, Reff&Asociații, Renomia, Revista Electricianul, Ringhel, Romelectro, Romgaz, SGS România, Sixt New Kopel, TMC Electric Mobility, Transelectrica, Unilever, Universul Ingineresc, Vertis.

Energy Breakfast Club a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Romgaz, Ridgid Emerson, Transelectrica.

Participare

În 2018, energynomics.ro va organiza 10 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *