Acasă » Termo » Cereri de finanțare peste disponibil în POIM, axele 6.2 și 6.4

Cereri de finanțare peste disponibil în POIM, axele 6.2 și 6.4

3 februarie 2021
Cogenerare
energynomics

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) mai are în evaluare 44 de proiecte, pe lângă cele 22 deja contractate în cadrul programului operațional infrastructură mare (POIM), axele 6.2 Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali și OS 6.4 Creșterea economiilor în consumul de energie primară produsă în sisteme de cogenerare de înaltă eficiență. Prioritatea autorității de management pentru POIM este să asigure, “în primul rând, finalizarea evaluării pentru cererile de finanțare primite precum și resursele financiare necesare pentru contractarea tuturor proiectelor depuse deja și care vor îndeplini toate condițiile de finanțare prevăzute în cadrul programului și ghidurilor solicitantului”, precizează MIPE într-un răspuns oficial la solicitarea Societății Auditorilor și Managerilor Energetici din România (SAMER).

Pentru moment, nu se pune problema identificării unor noi sume pentru suplimentarea alocărilor existente, „în special în contextul în care programul operațional trebuie să răspundă necesităților imediate de consolidare a capacității sistemului medical public” pentru gestionarea situației de urgență cauzată de criza Covid-19. Autoritățile precizează că vor continua analizele legate de posibilitățile de suplimentare a alocărilor și de redeschidere a celor două apeluri, “în situația înregistrării unor economii în proiectele contractate” și dacă planul de implementare va permite finalizarea unor noi proiecte înainte de finalul anului 2023.

În prezent, în cadrul OS 6.2 – Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali, valoarea eligibilă a celor 19 contracte de finanțare semnate, cumulată cu valoarea eligibilă a celor 33 de proiecte aflate în evaluare, este de 12,6 milioane de euro față de o alocare disponibilă de 11,75 milioane de euro. Solicitanții au putut depune cereri de finanțare în perioada 17.10.2016 – 31.01.2018 și, respectiv, 20.03.2018 – 31.12.2020.

Beneficiari pe axa 6.2 – 19 contracte semnate, 33 în evaluare

În ultimul raport disponibil pe site-ul oficial, apar 15 proiecte aprobate, cu următorii beneficiari și statusuri, la finalul anului 2020:

  • 3 semnate în 2017 și finalizate în 2018 (Antibiotice, Sortilemn), respectiv 2019 (Vel Pitar SA)
  • 8 semnate în 2018 și finalizate în anul următor: Azur SA, Yazaki Component Technology, Comelf, Hammerer Aluminium Industries Sântana, Zoppas Industries România, Infopress Group, Ciech Soda România, Takata România
  • 2 semnate în 2019 și finalizate în 2020: Celco, Heineken România

În raportul Ministerului Fondurilor Europene mai apar proiectul în care beneficiar este Industrializarea Cărnii Kosarom SA, semnat în martie 2020 și finalizat în octombrie 2020 și cel semnat de Cemacon SA în 2017, cu termen de finalizare septembrie 2021.

În total, identificăm proiecte în valoare cumulată de 16,7 milioane de lei (circa 3,4 milioane de euro), în care sunt incluse fondurile europene, fondurile naționale, contribuția proprie a beneficiarului și cheltuielile neeligibile. Rezultă că cele 4 proiecte aprobate, împreună cu cele 33 de proiecte aflate în evaluare, potrivit MIPE, însumează circa 9,2 milioane de euro.

Beneficiari pe axa 6.4 – 3 contracte semnate, 7 în evaluare

În cadrul OS 6.4 – Creșterea economiilor în consumul de energie primară produsă în sisteme de cogenerare de înaltă eficiență, valoarea eligibilă a celor 3 contracte de finanțare semnate, cumulată cu valoarea eligibilă a celor 7 proiecte aflate în evaluare, este de 51,7 milioane de euro față de o alocare disponibilă de 28,23 milioane de euro. Pe această axă, solicitanții au avut posibilitatea de a depune cereri de finanțare în perioada 17.07.2017 – 31.12.2020.

În ultimul raport disponibil pe site-ul oficial, apar 2 proiecte aprobate, în valoare cumulată de 63,5 milioane de lei (circa 13 milioane de euro), în care sunt incluse fondurile europene, fondurile naționale, contribuția proprie a beneficiarului și cheltuielile neeligibile. Ambele sunt în implementare, cu termene de finalizare mai 2021 (Creșterea eficienței energetice operaționale la SC AMBRO SA Suceava prin implementarea unei instalații de cogenerare de înaltă eficiență – un proiect de 51,4 milioane de lei), respectiv august 2021 (Optimizarea consumurilor de energie primară în cadrul Cemacon SA prin instalarea unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență – un proiect de 12 milioane de lei).

Cererea este ridicată, față de nivelul de finanțare disponibil, iar evaluarea și aprobarea proiectelor întârzie. Din răspunsul MIPE la solicitarea Societății Auditorilor și Managerilor Energetici din România (SAMER), rezultă că există și alte proiecte aflate în pregătire, în principal pe axa 6.4.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *