CE Hunedoara se confruntă cu o nouă cerere de intrare în insolvență

0

La Tribunalul Hunedoara a fost înregistrată la începutul lunii aprilie o nouă cerere de intrare în insolvență pentru Complexul Energetic Hunedoara (CE Hunedoara). Firma Romlink Invest este cea care a deschis dosarul de insolvență. Această cerere de insolvență este a cincea depusă cu privire la CE Hunedoara, dar nici una nu a fost dusă până la capăt de nici un creditor. GEROM SA, Sanroc SRL și Multigama Tech SRL au renunțat la procese pe 4 februarie, 17 aprilie și 18 martie.

Totuși, cea mai mare sumă pentru care se cerea intrarea în insolvență a complexului a fost depusă de lichidatorul judiciar al Companiei Naționale a Huilei pentru o datorie neîncasată de 70 de milioane de lei. Situația a fost rezolvată după ce a intervenit Guvernul și a dat în plată acele restanțe, CE Hunedoara preluând asupra sa datoriile către stat ale fostei companii a huilei, aflată în procedură de lichidare.

O nouă cerere de insolvență s-ar putea abate asupra companiei de stat. LCC Compania Cărbunelui Reșița amenință și ea complexul cu o solicitare de insolvență, datoriile revendicate fiind ce circa 6 milioane de lei. Reprezentantul LCC, Cătălin Vrânceanu, spune că dacă CE Hunedoara nu achită măcar un milion de lei din datorii, va înregistra cererea de insolvență în instanță.

Datoriile totale ale CE Hunedoara depășesc 600 de milioane de lei, atât către furnizori cât și către bugetul de stat.

Ministerul Energiei face eforturi ca CE Hunedoara să nu intre în insolvență, și propune acordarea unui ajutor de stat individual cu titlu de împrumut de 98 de milioane de lei pentru șase luni. Ministrul Andrei Gerea a menționat și că aceste cereri de insolvență, la care s-a renunțat de către creditori, au fost oprite datorită discuțiilor pe care ministerul le-a purtat cu aceștia.

Share.

Lasă un comentariu