ANRE reduce impactul dezechilibrelor asupra prețului final al energiei electrice

0

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în ședința de miercuri Ordinul nr. 26/2021 privind modificarea și completarea unor ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, care prevede că durata contractelor de furnizare a energiei electrice pe termen lung definită la art. VII din Ordinul președintelui ANRE nr. 65/2020, se modifică de la un an la o perioadă mai mare sau egală cu o lună, a anunțat instituția.

Astfel, a fost transpusă în cadrul de reglementare al pieței de energie electrică recomandarea Comisiei Europene de a micșora durata de livrare prevăzută în cadrul contractelor de furnizare a energiei electrice pe termen lung. Această măsură ce va avea un impact semnificativ asupra pieței de energie electrică datorită faptului că se permite negocierea contractelor de furnizare pe piețe extrabursiere. În ceea ce privește competitivitatea, modificarea va genera creșterea concurenței, posibilitatea contractării de produse flexibile adaptate profilurilor de producție și consum, precum și reducerea costurilor cu echilibrarea pentru participanții la piața de energie, spun oficialii ANRE.

”Facem precizarea că toate contractele de furnizare pe termen lung trebuie să respecte regulile de concurență și să fie raportate potrivit REMIT. Măsura aduce avantaje în egală măsură producătorilor, îndeosebi celor din surse regenerabile care depind de condițiile atmosferice, precum și furnizorilor și clienților finali, cu precădere celor casnici, care au un profil variabil de consum”.

Totodată, a fost aprobat și Ordinul ANRE nr. 27/2021 care modifică nouă regulamente ce instituie reguli de tranzacționare pe piețele centralizate la termen de energie electrică aprobate prin ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, în care referirea la durata de o oră să fie înlocuită cu referirea la durata intervalului de decontare, iar această durată a intervalului de decontare să fie de o oră până la data de 1 iulie 2021, respectiv de 15 minute, începând cu data de 1 iulie 2021.

Share.

Lasă un comentariu