Acasă » Regenerabile » Restart Energy a semnat contractul de racordare a celui mai mare parc solar din Arad, de 500 MW

Restart Energy a semnat contractul de racordare a celui mai mare parc solar din Arad, de 500 MW

4 iunie 2024
Regenerabile
energynomics

Peste 200.000 de gospodării vor fi alimentate cu energie verde în urma contractului de racordare încheiat de Agrovoltaics, companie a grupului Restart Energy, cu Transelectrica, în valoare de 56 de milioane de lei, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, acordul reprezintă încă o etapă importantă în dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 500 MW ce va fi situat în localitatea Şimand, județul Arad.

Parcul fotovoltaic este al doilea cel mai mare din România şi va fi finanțat de US Exim Bank prin intermediul fondului american Interlink Capital Strategies din Washington DC.

Potrivit companiei, Restart Energy a primit o scrisoare de interes de la US Exim Bank pentru finanțarea cu 380 de milioane de dolari a proiectului.

“În vederea susținerii acordului de finanțare, compania intenționează să utilizeze tehnologie americană, care va include panouri fotovoltaice de ultimă generație produse în SUA de către SEG Solar, unul dintre cei mai importanți producători din domeniu şi baterii de stocare a energiei produse de TESLA, cu o capacitate de 1 GWh”, se menționează în comunicat.

Managementul Restart Energy estimează demararea construcției în trimestrul doi din 2025 şi finalizarea proiectului până la 31 decembrie 2026. Conform sursei citate, se estimează că această acțiune va genera peste 300 de noi locuri de muncă în următorii ani.

“Acest proiect este unul strategic, care consolidează poziția Restart Energy pe piața de energie verde din regiune. Parcul fotovoltaic contribuie la protejarea mediului, atât prin impactul negativ redus, cât şi prin înlocuirea capacităților poluante existente care utilizează combustibili fosili. Suntem mândri să contribuim semnificativ la tranziția României către energia regenerabilă”, a afirmat Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy.

Parcul fotovoltaic va produce anual peste 800.000 MWh şi va ajuta la reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 400.000 tone pe an, respectiv 12 milioane de tone de CO2 evitate, pe toată perioada de viață a proiectului, însemnând beneficii de mediu în valoare de peste 1 miliard de dolari.

“Uniunea Europeană depune eforturi susținute pentru a îndeplini obiectivele stabilite în acordul de la Paris privind schimbările climatice, având ca obiectiv final furnizarea de energie curată în toată Uniunea Europeană. Prin Planul Național Integrat de Energie şi Climă pentru 2021-2030 (INECP), România îşi propune să dezvolte noi capacități energetice din surse regenerabile pentru a atinge ținta de 30,7% de energie regenerabilă în mixul energetic național”, se mai spune în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *