Acasă » Petrol și Gaze » Republica Moldova estimează că datorează Gazprom doar 8,6 mil. dolari, rușii cer 709 mil. dolari

Republica Moldova estimează că datorează Gazprom doar 8,6 mil. dolari, rușii cer 709 mil. dolari

8 septembrie 2023
Furnizare
energynomics

Republica Moldova a propus Gazprom o plată de doar 8,6 milioane de dolari reprezentând datoria către gigantul rus, care pretinde însă 709 milioane de dolari, conform AFP.

Suma propusă de Republica Moldova se bazează pe un audit efectuat de două agenții internaţionale. Acest diferend cu privire la datoria companiei ruso-moldovene Moldovagaz datează dinainte de începerea invadării Ucrainei şi provine dintr-o creştere bruscă a tarifelor decisă de Moscova în 2021. Autoritățile de la Chișinău susțin însă că valoarea pretinsă de Gazprom nu este reală, și că ”nu vor plăti o datorie inexistentă”, conform Reuters.

„Cetăţenii Republicii Moldova nu trebuie să suporte povara datoriilor inexistente faţă de Gazprom”, a declarat premierul moldovean Dorin Recean, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

„În urma auditului extern, respingem cu fermitate presupusele datorii”, a adăugat el.

Agenţia norvegiană Wikborg Rein şi Forensic Risk Alliance din Marea Britanie au estimat că Moldovagaz, care este deţinută în proporţie de 50% de Gazprom şi 36,6% de guvernul Republicii Moldova, ar putea fi nevoită să-şi anuleze cea mai mare parte a datoriei sale, în parte din cauza lipsei de documente.

Gazprom, într-un comunicat difuzat miercuri pe Telegram, a declarat că concluziile auditului „nu pot afecta în niciun fel valoarea şi valabilitatea datoriei respective”, insistând că acestea au fost confirmate în „documente semnate corespunzător de Gazprom şi Moldovagaz”.

„Gazprom nu este de acord categoric cu afirmaţiile părţii moldoveneşti şi intenţionează să continue să-şi apere drepturile prin toate mijloacele posibile”, a adăugat sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *