Acasă » Petrol și Gaze » Renunțarea la stocarea gazelor, o supapă riscantă pentru preț

Renunțarea la stocarea gazelor, o supapă riscantă pentru preț

Bogdan Tudorache

Renunțarea la stocarea gazelor va constitui o supapă pentru preț, însă asta va avea loc în detrimentul securității energetice, a declarat Florin Tudorache, director al Ringului de Gaze al Bursei Române de Mărfuri, pentru energynomics.ro. ”Prețul scade, dar securitatea energetică e cu semnul întrebării. Prețul va scădea direct proporțional cu tariful de injecție și de extracție. Problema este ce facem la iarnă, când avem nevoie de acest gaz”, a spus sursa citată. ”Părerea mea, însă, este că această măsură nu trebuie să fie obligatorie. Înainte de preț, trebuie securizat gazul, după cum au susținut furnizorii și distribuitorii”, a spus Tudorache.

Obligația de stocare a gazelor este foarte importantă pentru a asigura securitatea în aprovizionare în timpul iernii, cel puțin până când piața angro de gaze din România va fi una matură, susține, la rându-i, Eric Stab, CEO al ENGIE România. „Stocarea este un instrument foarte important pentru securitatea alimentării. Este adevărat că anul trecut România și-a asigurat aproape întregul consum din producția internă, dar în timpul iernii ne-am bazat pe importuri și vom continua să ne bazăm pe importuri până ce noi cantități de gaze vor veni pe piață, din noi descoperiri”, a spus Stab. În opinia sa, acest lucru înseamnă că stocarea va trebui să continue să joace un rol foarte important, cel puțin până vom avea o piață angro care poate înlocui înmagazinările. „Nu este cazul în prezent, pentru că nu avem lichiditate pe piața angro”, a afirmat oficialul ENGIE.

Joi, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) Niculae Havrileț, a declarat că furnizorii de gaze ar putea să nu mai fie obligați să constituie depozite pentru viitorul sezon rece, în condițiile în care prețul gazelor de import va fi la iarnă mai mic decât al gazelor înmagazinate. „Dacă o vom face, dacă vom obliga furnizorii, o vom face pentru securitate, nu pentru a avea prețul cel mai mic. Însă trebuie să ne gândim și cine plătește siguranța. Consumatorul poate nu vrea, cine l-a întrebat? S-ar putea interpreta ca fiind ajutor de stat pe care îl dăm unei firme care înmagazinează”, a spus el, citat de Agerpres. Potrivit lui Havrileț, cel mai corect ar fi să existe un stoc strategic și unul liber. „Este o inițiativă legislativă să se facă din acest an un stoc strategic. Legea va stabili cine îl va face, ar putea fi chiar Rezervele Statului”, a adăugat președintele ANRE.

El a mai spus că iarna viitoare va fi prima când importurile vor fi mai ieftine decât gazele de producție internă depozitate. „Anul trecut era reglementat prețul pentru populație la 60 de lei pe MWh și, cu 20 de lei tariful de înmagazinare, gazele din depozite au costat 80 de lei. În același timp, prețul gazelor de import era tot acolo, 79-80-81 de lei. Dar acum este o diferență de 12 lei, iar consumatorul are dreptul să-și schimbe furnizorul cu unul care, de exemplu, cumpără gaze doar din import, iar, pe termen lung, obține un preț și mai bun de 80 de lei și nimeni nu poate opri consumatorul să se ducă la alt furnizor. Atunci furnizorul care a înmagazinat vine și spune: ‘Mie cine îmi plătește, că eu am fost obligat să înmagazinez?'”. Până în prezent, furnizorii au fost obligați să depoziteze o anumită cantitate de gaze în perioada aprilie-octombrie, gaze care erau utilizate în timpul iernii, pentru securitatea aprovizionării în vârf de consum.

Totodată, Eric Stab spune că în perioadele foarte reci din timpul iernii, gazele din depozite au o pondere foarte importantă. „În cele mai friguroase zile ale iernii trecute, vârful de consum a fost 72 de milioane de metri cubi pe zi. În acea zi, depozitele au asigurat 24 milioane de metri cubi, adică o treime din cererea din acea zi. Dacă nu ar fi existat gazele depozitate, am fi avut probleme mari de securitate a aprovizionării și ne-am fi întrebat pe cine întrerupem primii”, a precizat Stab. Acesta a amintit situația din 2009, când rușii au oprit livrările de gaze timp de mai multe săptămâni, însă România a reușit să depășească cu bine acea perioadă datorită gazelor înmagazinate. „Astfel că noi credem cu tărie că obligația de stocare a gazelor este foarte importantă pentru toată lumea pentru a asigura securitatea în aprovizionare, cel puțin pe perioada în care piața angro de gaze nu poate juca acest rol, așa cum se întâmplă în unele țări vestice, unde există piețe angro puternice”, a adăugat reprezentantul companiei energetice.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *