Acasă » Regenerabile » Energia verde, mai ieftină decât combustibilii fosili până în 2020 – studiu

Energia verde, mai ieftină decât combustibilii fosili până în 2020 – studiu

16 ianuarie 2018
Regenerabile
energynomics

Energia regenerabilă va fi mai ieftină decât combustibilii fosili în doi ani, potrivit unui nou raport. Experții estimează că investițiile în proiecte de energie verde vor duce la scăderea costului energiei pentru consumatori. Îmbunătățirile tehnologice continue au dus la o scădere rapidă a costului energiei regenerabile în ultimii ani, iar unele forme pot concura deja confortabil cu combustibilii fosili.

Raportul sugerează că această tendință va continua și că până în 2020 “toate tehnologiile de generare a energiei din surse regenerabile, care sunt în prezent dezvoltate în scopuri comerciale, se așteaptă să se încadreze în gama de costuri a combustibililor fosili”.

Dintre aceste tehnologii, majoritatea vor fi fie la capătul inferior al intervalului de costuri, fie vor avea o cotă mai mică, chiar, decât combustibilii fosili, potrivit independent.co.uk. “Această nouă dinamică indică o schimbare semnificativă în paradigma energetică”, a declarat Adnan Amin, director general al Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IREA), care a publicat raportul. “Revenirea la energiile regenerabile pentru producerea de energie electrică nu este doar o decizie conștientă pentru mediul înconjurător, ci este – în mod covârșitor – o decizie inteligentă din punct de vedere economic”.

Raportul analizează în mod specific costul relativ al proiectelor noi de energie care sunt puse în funcțiune. Pe măsură ce energia din surse regenerabile devine mai ieftină, consumatorii vor beneficia de investiții în infrastructura verde. “Dacă lucrurile pe care le construiți pentru a genera energie costă mai puțin, costurile cu energia electrică vor scădea”, a declarat Jonathan Marshall, analist în cadrul Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU) a declarat pentru The Independent. “Cu cât mai ieftin, cu atât este mai bine pentru toată lumea”.

Costul curent pentru generarea de energie electrică pe bază de combustibili fosili variază de la aproximativ 0,04 până la 0,12 lire sterline per Kwh, în țările G20. Până în 2020, IREA a preconizat că energiile regenerabile vor costa între 0,02-0,07 lire, cu cele mai bune proiecte de energie eoliană continentală și solară de așteptat să livreze energie electrică cu 0,02 lire sau mai puțin până în anul viitor. Alte metode de producere a energiei regenerabile, cum ar fi fermele eoliene offshore și energia solară termală, nu sunt încă la fel de competitive.

Cu toate acestea, rezultatele licitațiilor recente din domeniul energiei regenerabile pentru proiectele care urmează a fi puse în funcțiune în următorii ani sugerează că aceste forme se datorează și scăderii prețului. Licitațiile oferă un mijloc util de estimare a costului viitor al energiei electrice. “Aceste scăderi ale costurilor în cadrul tehnologiilor sunt fără precedent și reprezentative pentru modul în care energia din surse regenerabile perturbă sistemul energetic global”, a mai spus Adnan Amin.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *