Acasă » Electricitate » Remus Borza: Hidroelectrica ar putea obține un miliard de euro din listarea la bursă

Remus Borza: Hidroelectrica ar putea obține un miliard de euro din listarea la bursă

8 mai 2017
Electricitate
energynomics

Hidroelectrica ar putea obține un miliard de euro din listarea la bursă, dacă procesul ar fi derulat în acest an, însă acești bani ar trebui să meargă la bugetul de stat, întrucât producătorul de energie nu are nevoie de aceste fonduri, a declarat fostul administrator judiciar al companiei, Remus Borza.

„Hidroelectrica are rezerve de 2,2 milioane de lei, adică 500 de milioane de euro cash în depozite bancare. Dacă este să facem listarea, care este un moment de răscruce pentru Hidroelectrica, nu există o favorabilitate mai mare pentru Hidroelectrica și n-a existat niciodată cum există astăzi”, a declarat Borza, conform Agerpres.

Potrivit reprezentantului Hidroelectrica, ”compania poate fi listată la un multiplu EBITDA de 15-20 de ori, iar asta înseamnă o valoare a companiei între 7,5 și 10 miliarde de euro. Înseamnă că, listarea unui pachet de 15% din acţiunile producătorului de energie din România va aduce în trezoreria Ministerului de Finanţe aproape un miliard de euro”, potrivit unui comunicat al Euro Insol, remis energynomics.ro.

„Este motivul pentru care am cerut încă din 2014 schimbarea metodologiei de privatizare. Actuala metodologie aprobată în 2013 vizează majorarea de capital prin emitere de acțiuni noi, iar banii să devină venit la companie. Metoda (propusă — n.r.) ar fi ca statul să își vândă din deținerea sa de 80% din capitalul social acel pachet rezidual de 15%. Și atunci evident că banii s-ar face venit la bugetul de stat, în trezoreria Ministerului de Finanțe. Astăzi noi nu mai avem nevoie de banii investitorilor”, a afirmat fostul administrator.

Potrivit sursei citate, Borza a susținut că, dacă Hidroelectrica va fi listată, activitatea companiei va fi mai transparentă, iar controlul va fi mai mare, odată cu majorarea numărului de acționari.

„Listarea va asigura transparență, un control. Una e să ai doi acționari, din care unul ia tot și celălalt face doar atmosferă, alta e când ai încă o mie de acționari, chiar dacă sunt mici, dar sunt oameni care au exercițiul și rutina gestionării unor companii listate la bursă, care știu să citească printre rânduri și care sancționează orice derapaj al directorilor și orice imixtiune nepermisă, neortodoxă a acționarului”, a precizat Borza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *