Acasă » Petrol și Gaze » Rainer Seele respinge ameninţările SUA la adresa firmelor implicate în Nord Stream 2

Rainer Seele respinge ameninţările SUA la adresa firmelor implicate în Nord Stream 2

16 ianuarie 2019
Explorare și producție
energynomics

Ameninţările Statelor Unite de a impune sancţiuni companiilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2 sunt inacceptabile, a afirmat Rainer Seele, directorul general al grupului energetic austriac, care are o participaţie în proiect, transmite Reuters.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, conform Agerpres și economica.net.

SUA şi-au sporit presiunile faţă de controversatul proiect germano-rus Nord Stream 2, susţinut de Berlin şi Paris, ameninţând în formă scrisă cu sancţiuni companiile germane implicate. „Scrisoarea le aminteşte tuturor întreprinderilor implicate în sectorul de gazoducte pentru exportarea de energie din Rusia că ele se expun sancţiunilor americane”, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Berlin.

„Scrisoarea reprezintă o ameninţare total inacceptabilă la adresa companiilor germane. Acum Europa nu-şi poate permite să fie patronată de SUA în probleme de politică energetică”, a declarat şeful OMV pentru publicaţia germană Handelsblatt.

Rainer Seele este cetăţean german şi conduce OMV din 2015.

Oponenţii proiectului Nord Stream 2, printre care se numără SUA, dar şi mai multe ţări din estul Europei, susţin că acest gazoduct va creşte dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia şi, după incidentul din strâmtoarea Kerci, şi-au intensificat solicitările pentru oprirea proiectului.

„Nu investim în dependenţa de Rusia ci în diversificarea rutelor de transport ale gazelor naturale către Europa”, a explicat Seele, adăugând că Europa a subestimat cât de rapid va scădea producţia în Marea Britanie şi Olanda, ceea ce sporeşte necesităţile de import ale regiunii.

În decembrie, Rainer Seele declara că OMV a investit deja 531 milioane de euro în proiectul gazoductului Nord Stream 2 şi va continua să finanţeze acest proiect şi în 2019.

Potrivit directorului general de la OMV, în 2019, volumul finanţării va depinde de progresele realizate în implementarea proiectului.

„Depinde care vor fi necesităţile pentru Nord Stream 2 în 2019. Avem un acord cadru pentru un împrumut, în cadrul căruia Nord Stream 2 poate solicita anumite sume de la noi”, a spus Rainer Seele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *