Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Rafinăria Vega Ploiești a împlinit 110 ani de la punerea în funcțiune

Rafinăria Vega Ploiești a împlinit 110 ani de la punerea în funcțiune

19 noiembrie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Vega Ploiești, parte din Rompetrol Rafinare, a aniversat miercuri 110 ani de la punerea sa în funcțiune, fiind în prezent cea mai veche rafinărie operațională din România, anunță compania de procesare a țițeiului. Primul transport de produse petroliere de la Vega a plecat în februarie 1906.

“Este un moment important pentru Grupul KMG International, dar și pentru industria de rafinare din România. Evoluția rafinăriei Vega Ploiești reflectă istoria sectorului de rafinare din România, cu frământările timpului dar și cu povestea sa de succes, de a deveni alături de Grup singurul producător de bitum din România și unul dintre cei mai mari furnizori de benzine de extracție și hexan din Europa Centrală și de Est”, a declarat Cătălin Dumitru, vicepreședinte al KMG International.

Vega Ploiești a fost înființată în 5 ianuarie 1905, având o capitalizare inițială de 5 milioane de lei aur și acționari majoritari din Germania. În martie 1905, consiliul de administrație al societății, prezidat de Titu Maiorescu, hotărește construcția unei rafinării în partea de nord a oraşului Ploieşti, în apropierea viitoarei gări Ploieşti-Nord a liniei ferate Ploieşti – Vălenii de Munte. În proiectarea rafinăriei s-a ținut cont de conformația terenului, iar dispunerea rezervoarelor de țiței și a instalațiilor de prelucrare a urmărit folosirea principiului de “cădere naturală”.

Lucrările de construcție au început în mai 1905 pe un teren de circa 50,5 hectare, la care s-a adaugat ulterior cumpărarea a 2.500 de metri pătrați în apropierea râului Teleajăn pentru construcția stației de pompare a apei necesare rafinăriei și circa 18,2 hectare în 1933 pentru extinderea activităților de profil (rezervoare, instalații, drumuri de acces, depou căi ferate).

Astfel, apar primele unităţi pentru prelucrarea ţiţeiului, distilarea păcurei pentru uleiuri, rectificarea benzinei brute şi rafinarea de gaz lampant şi uleiuri. În 1905, rafinăria avea 145 de angajați. Pe 18 noiembrie 1905, rafinăria punea în funcțiune instalațiile de prelucrare a țițeiului, aprovizionarea cu materie primă realizându-se în primă fază cu căruţele, apoi cu vagoane cisternă și în final, prin construcția și conectarea rezervoarelor la trei conducte – una din zona Buștenari – Recea și două din regiunea Moreni.

Printre inovațiile realizate în cadrul rafinăriei se numără dezvoltarea în 1908 de către dr. ing. Lazăr Edeleanu (director al rafinăriei în perioada 1906-1913) a unei metode unice de prelucrare a țițeiului, prin rafinarea selectivă a fracțiunilor de petrol pe baza solubilității specifice a diverselor clase de hidrocarburi în dioxid de sulf lichid permite extragerea selectivă a hidrocarburilor aromatice (benzen, toluen, xilen etc), mai arată Rompetrol Rafinare.

Această metodă a fost brevetată în România (1908), SUA (1909) şi Austro‐Ungaria (1910), procedeul fiind aplicat cu success la nivel industrial în Franța (la Rouen). În anul 1960, se estimau că existau 80 de „instalații Edeleanu” în diferite țări ale lumii.

Rafinăria Vega Ploiești devine în 1990 societate comercială pe acțiuni și își deschide trei stații de distribuție carburanți (prima în 1993 în apropierea rafinăriei). În 1997, pe fondul situației economice dificile, societatea este pentru circa opt luni pe lista celor 16 societăți propuse spre lichidare. Pachetul majoritar de acțiuni este preluat în mai 1999 de către Grupul Rompetrol (în prezent, KMG International).

O data cu preluarea și integrarea din octombrie 2000 a rafinăriei Petromidia Năvodari în cadrul Grupului, strategia de dezvoltare a unitații din Ploiești a vizat transformarea acesteia dintr-o rafinărie clasică într-un producător și furnizor de produse și soluții speciale (solvenți ecologici, bitum cu destinație specială, combustibili ecologici pentru încălzire, alte produse dedicate – white – spirit, n-hexan etc). Rafinăria Petromidia asigură integral unității din Ploiești materiile prime/semifabricate necesare obținerii unor produse speciale cu o valoare adaugată ridicată.

Investițiile realizate din 1999 și până în prezent în consolidarea și extinderea activităților de profil ale rafinăriei Vega se ridica la circa 61 de milioane de dolari. Lucrările de modernizare au permis atingerea în 2014 a unor recorduri istorice de producție de bitum (61.400 de tone) și de n-hexan (64.000 de tone).

În primele nouă luni ale acestui an, Vega a procesat aproximativ 252.000 de tone de materie primă, în creştere cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Luna septembrie a reprezentat pentru rafinărie atingerea unui nou record istoric pentru producția de bitum, aceasta realizând și livrând aproximativ 12.000 de tone. Cantitatea totală de materie primă procesată de rafinăria Vega Ploiești din 1906 până acum se ridică la peste 67 de milioane de tone, cu un maxim de 1,13 milioane de tone atins în 1979.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *