Acasă » Petrol și Gaze » Rafinăria Rafo Oneşti a intrat în insolvenţă

Rafinăria Rafo Oneşti a intrat în insolvenţă

8 noiembrie 2016
Petrol și Gaze
energynomics

Nefuncțională de mai mult timp, rafinăria Rafo Onești a intrat în insolvență în urma deciziei Tribunalului Bacău de a admite cererea rafinăriei de a intra în insolvenţă.

„Admite cererea debitoarei RAFO SA. În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea 85/2014, deschide procedura generală a insolvenţei împotriva debitoarei RAFO SA pe o durata maximă a perioadei de observaţie de 12 luni, calculate de la data deschiderii procedurii, conform art. 112 alin. 3 din aceeaşi lege. Păstrează dreptul de administrare al debitoarei, sub supravegherea administratorului judiciar desemnat. Ia act de intenţia de reorganizare a debitoarei în baza unui plan de reorganizare”, se arată în decizia Tribunaului.

„(…) În temeiul art. 45 alin. 1 lit. d coroborat cu art. 57 alin. 1 şi art. 73 din Legea nr. 85/2014, desemnează provizoriu administrator judiciar al debitoarei pe CITR FILIALA BUCUREŞTI SPRL, care va avea atribuţii de supraveghere a activităţii debitoarei şi atribuţiile prevăzute de art. 58 din Legea 85/2014”, se mai arată în decizia instanţei citate de profit.ro și economica.net.

La jumătatea acestui an, presa relata că o firmă înregistrată în Austria, Andres Capital GmbH, care este controlată de un grup de oameni de afaceri din Moldova, în frunte cu Vitali Cebanu, a cumpărat rafinăria. La acea vreme, Cebanu spunea că are de gând să o repornească. „Situaţia nu este atât de gravă. Nu sunt datorii istorice la taxe. Sunt anumite datorii curente la salarii pe care le vom achita imediat ce vom porni o parte din instalaţiile de producţie”, a spus atunci omul de afaceri, citat de Mold-Street.

Potrivit lui Cebanu, ar fi fost identificaţi anumiţi traderi care ar putea livra petrol la rafinărie, fără plată în avans „datorită unor relaţii foarte bune”. „Petrolul ar putea fi din Rusia, dar şi din alte locuri. De exemplu din Iran, dar ar putea fi şi din România. Or, în acest caz nu vor fi costuri mari de transport şi în plus petrolul extras din România este foarte bun şi de ce să nu procesăm de pe loc?”, a afirmat omul de afaceri, implicat în sectorul imobiliar, comerţ, dar şi de energia regenerabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *