Acasă » Petrol și Gaze » Radu Dudău: Sperăm într-un rezultat pozitiv al proiectului strategic al gazelor din Marea Neagră

Radu Dudău: Sperăm într-un rezultat pozitiv al proiectului strategic al gazelor din Marea Neagră

energynomics

Parlamentul României se mişcă, în sfârşit, cu o viteză-record în privinţa proiectului strategic al gazelor din Marea Neagră şi sperăm într-un rezultat pozitiv, deşi temperatura geopolitică în regiune este foarte ridicată, a declarat, joi, într-o conferinţă pe teme energetice, Radu Dudău, co-fondatorul şi directorul Energy Policy Group (EPG).

„Trăim vremuri destul de neobişnuite. O criză a preţurilor la energie, cu preţuri-record la gaze naturale, la energie electrică, la certificatele de emisii de carbon. Lucrurile au fost mult exacerbate de această invazie a Rusiei în Ucraina, care a creat, dincolo de o criză a preţurilor, şi o criză a aprovizionării cu energie, care ne plasează într-o problemă de securitate energetică de prim ordin. Ca Uniune Europeană şi ca state membre, mai ales aici la graniţa estică a Uniunii Europene, avem de gestionat pe termen foarte scurt o situaţie de securitate a aprovizionării cu energie. Termen foarte scurt înseamnă până în primăvara lui 2023 să asigurăm aprovizionarea cu gaze. Vom avea o dificultate structurală de a asigura înmagazinarea până în toamnă. Ce facem în cazul scenariului cel mai pesimist în care fie ca urmare a unui embargo a Uniunii Europene, fie a unei evoluţii abrupte a acestei situaţii cu achitarea în ruble a energiei, ajungem la o întrerupere completă sau aproape completă a livrărilor de gaze?”, a spus Dudău.

Potrivit acestuia, principiile de European Green Deal definesc investiţiile în surse curate de energie, în dezvoltarea infrastructuri energetice, în digitalizare, dar şi consolidarea reţelei de transport şi distribuţie de energie electrică, potrivit Agerpres.

„Pe de altă parte, pe termen mediu şi lung, blueprintul este deja stabilit. Eu cred că principiile European Green Deal cam definesc traiectoria noastră pe termen mediu şi lung. În primul rând, investiţii în surse curate de energie, în dezvoltarea infrastructuri energetice, în digitalizare, în întărirea reţelei de transport şi distribuţie de energie electrică. Avem acest proiect strategic al gazelor din Marea Neagră, unde vedem că Parlamentul României se mişcă în sfârşit cu o viteză-record. Sperăm că asta va duce la un rezultat pozitiv, deşi temperatura geopolitică în Marea Neagră este foarte ridicată. Avem nişte linii extrem de semnificative de investiţii: PNRR, Fondul pentru modernizare şi poate, parţial, în sectorul energetic din Fondul pentru Tranziţie Justă”, a menţionat directorul EPG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *