Acasă » Termo » Insolvență la RADET şi ELCEN – şansa unei restructurări a sistemului de termoficare din Bucureşti

Insolvență la RADET şi ELCEN – şansa unei restructurări a sistemului de termoficare din Bucureşti

22 septembrie 2016
Cogenerare
Bogdan Tudorache

”Susţinem orice formă de protecţie juridică, atât timp cât societatea se reclădeşte pe principii solide şi nu periclitează bunăstarea cetăţenilor. Insolvenţa înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi”, spune ministrul Energiei, Victor Grigorescu, în legătură cu intrarea în insolvență a producătorului de energie RADET.

Trecerea prin faza de insolvenţă a RADET Bucureşti va clarifica relaţia comercială şi financiară dintre ELCEN şi regia de termoficare şi nu trebuie să afecteze distribuţia agentului termic către populaţie pe perioada iernii, a declarat la rândul său vicepreşedintele ANRE Emil Calotă.

Joi Consiliul de Administraţie al ELCEN a analizat ”cele mai bune soluţii pentru a continua relaţia comercială cu RADET şi de a se proteja, la rândul ei, de efectele insolvenţei RADET”, a precizat ministrul Energiei, într-un comunicat de presă.

”Măsurile de restructurare nu sunt o scuză pentru neplată şi mă bucur că am agreat în săptămânile anterioare, împreună cu Primarul General al Capitalei, necesitatea plăţii facturilor curente. Această responsabilitate revine autorităţilor locale şi mă aştept s-o îndeplinească. Sper că acest lucru este bine înţeles de toată lumea. Plăţile către ELCEN nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru a plăti furnizorii la timp şi pentru a produce apă caldă şi căldură pentru populaţie.”

Intrarea RADET în insolvenţă ar putea conduce la pierderea fondurilor europene pe care Primăria Bucureşti miza pentru modernizarea reţelelor de transport ale Regiei. Într-o postare pe Facebook, Cătălin Deaconescu, consilier local din partea PNL şi fost consilier la ministerul Energiei, consideră că „solicitarea insolvenţei RADET este cea mai proastă soluție!”. „Ce este cel mai trist este că odată această procedură declanșată, putem spune adio fondurilor europene mult trâmbițate, care puteau contribui la refacerea rețelelor de transport! Deși măsura din axa 7.2 a fost gândită pentru București, suntem în situația de a concura singuri şi de a ieși pe locul doi!”.

Şi ELCEN a decis să ceară intrarea în insolvenţă

Într-un comunicat de presă transmis joi seară, ELCEN a anunţat că a decis să ceară, la rândul său, intrarea în insolvenţă. „Având în vedere situația financiară a Electrocentrale București SA și datoriile înregistrate la furnizorii și distribuitorii de combustibil, servicii și produse, situație generată de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată, de la RADET București, și luând în considerare decizia Consiliului de Administrație al Regiei, Consiliul de Administrație al ELCEN a decis astăzi înaintarea cererii de intrare în insolvență a societății către Tribunalul București”, informează ELCEN.

În același timp, Elcen a anunțat că alimentarea cu energie termică a Capitalei nu va fi afectată în această iarnă, chiar dacă ELCEN și RADET vor intra în insolvență, atâta vreme cât va exista o coordonare între ELCEN, RADET și primărie.

Dan Agrișan, membru în Consiliul de Administrație al Electrocentrale București (ELCEN) a declarat, înainte deciziei de joi, că „dacă ELCEN nu ar intra în insolvență, ar fi într-o situație și mai dificilă decât dacă ar intra”.

El a explicat ce ar însemna pentru ELCEN intrarea în insolvență.

„Se vrea o protecție temporară cu privire la datoriile din trecut și o obligație de a fi foarte corecți și exacți cu privire la plata datoriilor curente, precum și o posibilitate de reorganizare în viitor. Depinde destul de mult de modul în care ne vom sincroniza cu RADET și cu primăria, să nu existe o relație tensionată. Suntem dependenți unii de alții, suntem conștienți de acest lucru, nu vrem să murim împreună, ci să furnizăm căldură și apă caldă Bucureștiului. Deci, este esențială o bună coordonare și o bună comunicare cu dumnealor, chiar dacă suntem pe poziții divergente”, a spus Dan Agrișan.

Întrebat dacă situația actuală poate amenința alimentarea cu energie termică în această iarnă pentru locuitorii Capitalei, Agrișan a susținut că acest lucru depinde de modul în care se coordonează toți actorii de pe lanțul de producere și furnizare a căldurii.

D. Agrişan: Alimentarea cu energie termică nu va fi afectată

„Riscul ca alimentarea să fie amenințată există în fiecare an, dar nu depinde în totalitate de noi. Nu văd un risc mai mare în momentul de față, dacă ne coordonăm cu primăria și cu RADET. Am convingerea că își vor asuma posibilitățile pe care le au pentru furnizarea energiei. Nu cred că vor fi probleme, soluții există și din partea dumnealor. Nu am văzut vreo dorință de a lăsa responsabilitatea pe umerii altora”, a subliniat reprezentantul ELCEN.

Conducerea RADET a fost mandatată miercuri să deschidă procedura insolvenței, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Regia Autonomă pentru Distribuția Energiei Termice (RADET) are o datorie istorică de 3,9 miliarde de lei către Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de căldură și apă caldă pentru Capitală. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la rândul sau debite în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *