Acasă » Petrol și Gaze » Putin cere Gazprom să trimită mai mult gaz către Europa luna viitoare, prețul scade

Putin cere Gazprom să trimită mai mult gaz către Europa luna viitoare, prețul scade

29 octombrie 2021
Furnizare
Energynomics

Președintele Vladimir Putin a ordonat Gazprom PJSC să înceapă să reumple instalațiile europene de stocare a gazului luna viitoare, mișcare ce va genera o diminuare a prețurilor.

Gigantului rus i s-a spus să mărească stocurile la unitățile sale din Germania și Austria începând cu 8 noiembrie, când depozitele interne ale Rusiei vor fi pline, a declarat Putin miercuri, în fața directorului executiv al Gazprom, Alexey Miller. Mișcarea va „crea o situație mai favorabilă pe piața europeană a energiei”, a spus președintele rus la o întâlnire difuzată de televiziunea de stat, potrivit Bloomberg.

Gazprom a pompat până acum cantități foarte mici de gaz în depozitele sale europene, iar noul ordin ar putea contribui la creșterea livrărilor pe continent. Creșterea nu înseamnă neapărat că Rusia cedează presiunilor pentru a elibera Europa dintr-o criză energetică. Rezervele vor fi direcționate mai întâi către propriile unități ale Gazprom, iar noua inițiativă vine oricum pe fondul majorării producției rusești.

Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din ultimul deceniu, deoarece Rusia a menținut proviziile limitate, în timp ce barjele de gaz natural lichefiat au fost redirecționate către Asia pentru a satisface cererea în creștere de acolo. În timp ce Rusia a precizat clar că ar putea trimite mai mult gaz dacă va obține aprobarea pentru controversata sa conductă Nord Stream 2, cel mai important furnizor al Europei se confruntă și cu o criză proprie.

Rusia trebuie să pompeze mai mult gaz decât de obicei în propriile sale depozite, după ce iarna grea a epuizat stocurile anterioare.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.