Acasă » Interes general » Proiectul fondului suveran, aprobat în trei luni – MFP

Proiectul fondului suveran, aprobat în trei luni – MFP

27 martie 2018
Interes general
energynomics

Proiectul privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi aprobat de Parlament în maxim două sau trei luni, apoi se va trece la implementarea propriu-zisă, a declarat marţi Valentin Mavrodin, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

„În maxim 2-3 luni va fi aprobat şi se va trece la implementarea propriu-zisă. Vor fi două etape. În prima etapă, primul management va pune bazele fondului urmând, în cea de-a doua, după 6-12 luni, să se selecteze un nou management care va realiza efectiv managementul fondului”, a spus Mavrodin.

Potrivit acestuia, Fondul va fi capitalizat din veniturile din privatizare, potrivit Agerpres.

„Va fi capitalizat din venituri din privatizare şi din acţiunile companiilor care vor face parte din portofoliu. Dividendele vor fi venituri ale fondului pe care le va investi în continuare. Managementul fondului va fi unul independent. Statul vine cu o strategie generală, dar deciziile de investiţii nu vor fi impuse de stat”, a explicat secretarul de stat.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) ar putea avea aproape 90 de companii în portofoliu, deşi în proiectul iniţial era vorba despre 27, potrivit unor declaraţii făcute de Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în luna noiembrie a anului trecut.

Pe de altă parte, reprezentantul Ministerului Finanţelor a vorbit şi despre educaţia financiară a populaţiei, considerând că aceasta este o mare problemă.

„Eu consider că cea mai mare problemă este legată de nivelul de educaţie. Sunt absolvent de ASE şi vă pot spune că încă de atunci nu se punea accent pe partea practică, ci doar pe partea teoretică. Atunci, lucrând în MFP, am constat că cea mai mare problemă în interacţiunea cu cetăţenii este legată de partea de educaţie. Dorinţa noastră este ca împreună cu mediul academic să forţăm puţin lucrurile, să dezvoltăm nivelul de înţelegere a produselor pe care bursa le poate oferi. Mediul universitar câteodată este destul de rigid”, a arătat Mavrodin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *