Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Profitul Transgaz a crescut cu 52% în 2014, pe fondul majorării tarifelor

Profitul Transgaz a crescut cu 52% în 2014, pe fondul majorării tarifelor

17 februarie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Transgaz a înregistrat, anul trecut, un profit net de 507,43 milioane de lei, în creştere cu 52% faţă de 2013 (334,49 milioane de lei), potrivit unui raport al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Veniturile totale ale transportatorului naţional de gaze au urcat, anul trecut, cu 9% în perioada de referinţă, de la 1,55 miliarde de lei la 1,69 miliarde de lei, iar totalul cheltuielilor s-a diminuat cu 4%, de la 1,12 la 1,07 miliarde de lei, conform Bursa.

Conducerea companiei informează că veniturile sale au fost influenţate în principal de tariful de rezervare capacitate (mai mare cu 0,25 lei/MWh în perioada analizată) şi de capacitatea rezervată (în avans cu peste 74,64 milioane de MWh, datorită introducerii, la 1 august 2014, a rezervării de capacitate pe puncte de intrare-ieşire). O influenţă pozitivă au avut-o şi cantitatea de gaze facturată (mai mare cu 6%, pe seama gazelor transportate în vederea înmagazinării) şi componenta volumetrică a tarifului de transport (cu 0,76 lei/MWh mai mică).

„Totalul cheltuielilor cu investiţiile a fost de 176,294 milioane de lei anul trecut, respectiv cu 51,5 milioane de lei mai scăzut decât nivelul înregistrat în anul 2013. Realizarea unor obiective de investiţii planificate este dependentă de factori obiectivi din afara companiei, esenţiali în demararea lucrărilor de anvergură cum ar fi: legislaţia complexă de obţinere a autorizaţiilor de construcţie (care este în proces de modificare şi armonizare cu normele europene) şi întârzierea în accesarea de fonduri europene din cauza schimbării metodologiei de acordare de granturi iniţiată de UE la începutul anului 2014, metodologie care a complicat şi întârziat procesele de aplicare cu aproape 10 luni”, a declarat Petru Văduva, directorul general al Transgaz, pentru Bursa.

El a subliniat că, pentru protejarea consumatorilor din ţara noastră, Transgaz are ca primă responsabilitate o dezvoltare judicioasă a sistemului, fără să afecteze negativ tarifele percepute clienţilor. În acest context, investiţiile companiei de anul trecut s-au focusat exclusiv pe proiectele esenţiale pentru securitatea sistemului.

Oficialul Transgaz a comentat: „Clarificarea noilor metodologii de finanţare ale UE ne vor da posibilitatea să accesăm în curând fondurile necesare pentru demararea proiectelor de interconectare, definite ca o prioritate de Comisia Europeană în strategia de dezvoltare UE. De asemenea, confirmarea oficială şi contractuală a nevoilor producătorilor de gaze din Marea Neagră va justifica demararea proiectelor de anvergură asumate de Transgaz, proiecte care sunt deja în diverse stadii de finalizare”.

Potrivit raportului Transgaz, veniturile din activitatea de exploatare au sporit cu 10%, ajungând la 1,66 miliarde de lei (faţă de 1,51 miliarde de lei în 2013), iar cele financiare au suferit un declin de 18%, până la 33,37 milioane de lei (de la 40,72 milioane de lei).

Transgaz mai punctează că scăderea cheltuielilor financiare a survenit în contextul provizionului de 132,59 milioane de lei constituit în 2013 pentru deprecierea participaţiei Transgaz la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, consecinţă a neselectării proiectului Nabucco Vest ca rută de transport a gazelor naturale din Azerbaidjan către Europa de Vest.

Petru Văduva a mai declarat că volumul total de gaze naturale transportat anul trecut a fost de 126,7 milioane de MWh (11,9 milioane de metri cubi), mai mare cu circa 7 milioane de MWh (0,6 milioane de metri cubi) decât în 2013. Potrivit informaţiilor publicate în studiul „Europe Oil&Gas Market Forecasts to 2019”, consumul intern de gaze prognozat se situează, pentru perioada 2014-2019, între 13 miliarde de metri cubi şi 13,7 miliarde de metri cubi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *