Acasă » Petrol și Gaze » Profitul Lukoil scade cu 58%

Profitul Lukoil scade cu 58%

31 august 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Grupul petrolier rus Lukoil, prezent şi pe piaţa din România, a anunţat vineri că profitul său net a scăzut cu 58% în ritm anual, până la un miliard de dolari, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, de la 2,39 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut, ca urmare a scăderii semnificative a preţului ţiţeiului, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Profitul Lukoil este sub estimările analiştilor, care mizau pe un profit net trimestrial de 1,33 miliarde de dolari. Lukoil a mai informat că în perioada aprilie-iunie 2015 veniturile sale au scăzut cu 26%, până la 28,1 miliarde de dolari, în timp ce profitul operaţional a scăzut cu 35%, până la 3,6 miliarde de dolari.

În ultimul an, preţul ţiţeiului Brent s-a redus la jumătate, ceea ce a afectat veniturile producătorilor ruşi de petrol. Scăderea cotaţiei ţiţeiului a fost parţial compensată prin reducerea taxelor şi deprecierea rublei, care au redus costurile pentru producătorii ruşi, conform Bursa.

Lukoil a mai informat vineri că în prima jumătate a acestui an cheltuielile sale de capital au scăzut cu o treime (31,1%), până la 5,320 miliarde de dolari, în principal ca urmare a devalorizării rublei ruseşti. De asemenea, comparativ cu prima jumătate a anului trecut, volumul de produse rafinate realizat la nivel de grup a scăzut cu 7,4%, în condiţiile în care volumul producţiei a scăzut cu 10,9% la rafinăriile ruseşti, dar a crescut cu 0,5% la nivel internaţional.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

La începutul lunii iulie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au extins cercetările faţă de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, şi sub aspectul infracţiunii de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi o nouă faptă de spălare de bani, care ar fi dus la decapitalizarea societăţii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde de euro (peste 1,5 miliarde de dolari).

Potrivit Reuters, compania chineză China Peace Petroleum Group a contactat grupul rus Lukoil pentru a demara negocierile în vederea cumpărării rafinăriei Petrotel. Un purtător de cuvânt de la Lukoil a reiterat că nu există niciun plan de vânzare a rafinăriei din România, una din cele patru rafinării pe care Lukoil le are în afara Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.