Acasă » Termo » Principalele recomandări ale ONG-urilor de mediu, din raportul “Ultima suflare: Companiile energetice pe cărbune care îmbolnăvesc Europa”

Principalele recomandări ale ONG-urilor de mediu, din raportul “Ultima suflare: Companiile energetice pe cărbune care îmbolnăvesc Europa”

26 noiembrie 2018
Cogenerare
energynomics

O Europă fără cărbune este o chestiune de timp, nu de opțiune, consideră autorii raportului “Ultima suflare: Companiile energetice pe cărbune care îmbolnăvesc Europa”, lansat în această lună. Pe lângă inventarul de informații și de calculele propuse, documentul include o serie de recomandări adresate companiilor din sectorul energetic european.

  • Să oprească imediat orice investiție în cărbune și lignit. Această solicitare se referă nu doar la instalațiile noi, dar include și stoparea investițiilor în instalațiile existente. Se referă și la oprirea tuturor investițiilor în mine noi și existente – pentru a pune capăt distrugerii pădurilor și a satelor, precum și a relocărilor forțate.
  • Să se angajeze să închidă toate centralele pe bază de cărbune și lignit până în 2030 sau mai devreme. Companiile nu trebuie să vândă centralele pe cărbune, ci mai degrabă să-și asume responsabilitatea închiderii acestora, iar datele de oprire a activității trebuie comunicate pentru a planifica o tranziție justă.
  • Să înceteze acțiunile de lobby în favoarea cărbunelui, în special menite să slăbească și impună derogări de la limitele de poluare a aerului BREF – cele mai bune tehnici disponibile, precum și campania pentru introducerea mecanismelor de capacitate.
  • Să lucreze în mod proactiv cu părțile interesate pentru a accelera o tranziție justă de la cărbune, cu scopul de a reduce impactul societal și economic al renunțării la cărbune.
  • Să adopte planuri de afaceri care să garanteze o contribuție reală a acestor companii la respectarea obiectivului Acordului de la Paris de menținere a creșterii temperaturii medii globale la mai puțin de 1,5° C.

Raportul “Ultima suflare: Companiile energetice pe cărbune care îmbolnăvesc Europa” analizează primele 10 cele mai poluante deținătoare de termocentrale din Europa – niciuna din România; totuși, în comunicatul de popularizare al Greenpeace România, apar câteva mențiuni la situația din țara noastră. Între acestea, una dintre afirmațiile ONG-ului de mediu este că, puse la un loc, CE Oltenia, CE Hunedoara, CET Govora și CET Oradea, toate companii deținute de autoritățile române (fie la nivel central, fie la nivel local), ar constitui „a cincea companie cea mai toxică din UE”. Reamintim că Greenpeace România, cu sprijinul ClientEarth, ONG de asistență legală pe probleme de mediu, a înaintat o contestație juridică împotriva termocentralei Rovinari. CE Oltenia a transmis la rândul său un comunicat de presă în care respinge punctual principalele acuzații formulate de ONG-urile de mediu în raportul menționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *