Acasă » Petrol și Gaze » Prețurile petrolului au crescut cu circa 2% după atacul american cu rachete în Siria

Prețurile petrolului au crescut cu circa 2% după atacul american cu rachete în Siria

energynomics

Cotația petrolului Brent a urcat vineri la 56,08 dolari pe baril, cu 1,5% mai sus față de închiderea de joi, în urma atacului american cu rachete asupra unei baze militare aeriene din apropierea orașului sirian Homs, potrivit BBC.

Unul dintre analiştii consultaţi de BBC explică: ”Loviturile aeriene ale SUA împotriva Siriei vor avea în mod potenţial implicaţii importante pe piaţa petrolului. Siria are o producţie limitată de ţiţei, dar faptul că este situată în Orientul Mijlociu, precum şi alianţele sale cu marii producători de petrol, au sporit temerile că extinderea conflictului ar putea duce la întreruperea livrărilor”, a explicat analistul.

Pe bursa americană, cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna mai a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultima lună, după care a scăzut uşor, până la 52,50 dolari. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie s-a stabilizat la 55,66 dolari, în apropiere de prânz.

Potrivit oficialilor de la Casa Albă, atacul de joi noapte a fost ”prima operaţiune militară a SUA împotriva regimului sirian şi s-a efectuat cu 59 de rachete de croazieră Tomahawk”, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat „asociată programului de arme chimice al Damascului” şi „direct legată” de evenimentele „oribile” de marţi.

Marţi, un atac chimic imputat armatei siriene împotriva oraşului Khan Shaykhun, din nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puţin 86 de morţi şi a provocat indignarea internaţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *