Acasă » Petrol și Gaze » Prețul spot al gazelor s-a înjumătățit în ultima lună pe BRM

Prețul spot al gazelor s-a înjumătățit în ultima lună pe BRM

4 noiembrie 2021
Consumatori
Energynomics

Prețul mediu spot al gazelor tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a scăzut sub 300 de lei/MWh pentru prima dată în ultima lună și jumătate, după ce pe 6 octombrie crescuse la peste 500 de lei/MWh, după ce Gazprom și-a dublat capacitatea rezervată pentru exportul de gaze în România și a promis să livreze cantități superioare de gaze în UE, notează Profit.ro.

Astfel, prețul mediu intraday al gazelor tranzacționate pe BRM a coborât marți la 298,8 lei/MWh, cu peste 200 de lei sub maximul atins în urmă cu o lună, de 499,55 lei/MWh. Ultima tranzacție a zilei de marți a fost efectuată la 290 lei/MWh.

Pe 6 octombrie, când a fost înregistrat prețul intraday de 499,55 lei/MWh, prețul mediu pentru ziua următoare (PZU) a fost de 601,8 lei/MWh, iar cel maxim de 660 lei/MWh.

Și pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, prețul mediu spot al gazelor a scăzut la 66 euro/MWh, după ce la începutul lunii octombrie atinsese și o cotație medie zilnică de 115 euro/MWh și o cotație maximă de 150 de euro/MWh. Presiunea asupra prețurilor din România s-a atenuat începând cu mijlocul lunii trecute, când Gazprom și-a dublat capacitatea rezervată în punctul de interconectare de la Negru Vodă (pe unde intră gazul rusesc importat din gazoductul TurkStream), de la 57,5 GWh/zi (37% din cea totală) în octombrie la 107,43 GWh/zi (peste 70% din capacitatea totală) în noiembrie.

 

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *