Acasă » Petrol și Gaze » Prețul scăzut al petrolului creează noi temeri deflaționiste

Prețul scăzut al petrolului creează noi temeri deflaționiste

9 august 2016
Consumatori
energynomics

Prețul scăzut al petrolului, de 40 de dolari pe baril, după ce abia își revenise la 50 de dolari, creează noi temeri deflaționiste, spune Simon Fasdal, șef al Fixed Income Trading, Saxo Bank.

”La acest nivel, petrolul și mărfurile vor începe să tragă din nou inflația globală în jos, ceea ce este un motiv important de îngrijorare pentru băncile centrale, care vor încerca să evite acest lucru,” spune el.

Un alt motiv de îngrijorare este posibilitatea ca prețul țițeiului să scadă și mai mult – asta ar putea aduce o furtună în sectorul marilor corporații din energie.

”Acesta a fost un factor perturbator pe piețele de acțiuni în ianuarie și februarie; dacă petrolul nu se ‘normalizează’ peste 60 dolari/barilul, statele mari și dependente de țiței vor fi nevoite să-și restructureze economiile, dacă vor să facă față noii realități.”

În acest caz, titlurile din piețele emergente ar trebui privite cu precauție. Statele respective vor beneficia de pe urma prețului scăzut al petrolului – în special China și India, cele mai grăitoare exemple.

Totodată, prețul scăzut la țiței reduce presiunea pe profitul obținut pe instrumente clasice și scoate la „lumină” titluri cu grad mai ridicat de risc, titluri corporative și obligațiuni de pe piețele emergente. Iar valoarea adăugată per unitatea de risc devine mai atractivă.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *