Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Preţul petrolului s-a prăbuşit până aproape de minimul ultimilor şapte ani

Preţul petrolului s-a prăbuşit până aproape de minimul ultimilor şapte ani

8 decembrie 2015
Explorare și producție
energynomics

Preţul petrolului s-a prăbuşit, luni, cu peste 6%, până aproape de minimul ultimilor şapte ani, după decizia OPEC de a menţine producţia la cotele actuale, cu mult peste nivelul cererii.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la nivel global, a atins un minim de 40,73 dolari pe baril la închiderea şedinţei de luni, aproape de cel mai redus nivel de la criza financiară mondială din 2008. Dacă va scădea în continuare, barilul de ţiţei ar putea ajunge la fel de ieftin ca la începutul anilor 2000.

Marţi, cotaţia Brent a revenit uşor, cu 20 de cenţi, până la 40,93 dolari pe baril, datorită datelor peste estimări privind importurile de materii prime în China, însă analiştii avertizează că este vorba doar de un repaos temporar, iar presiunile care au determinat până acum prăbuşirea preţurilor petrolului sunt încă prezente şi îşi vor face simţite efectele ca şi până acum.

Preţul petrolului WTI, de referinţă în SUA, a atins luni un minim de 37,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii şapte ani, şi a urcat timid marţi, cu aproximativ 4 cenţi.

În timp ce producătorii de petrol se pregătesc pentru vremuri grele, China, unul dintre cei mai mari consumatori de ţiţei din lume, îşi arată apetitul pentru materie primă ieftină. Guvernul de la Beijing caută să profite de preţurile scăzute pentru a-şi consolida rezerva strategică, în pofida semnelor de încetinire a creşterii economice.

Importurile de petrol ale Chinei au crescut cu 8,7% în primele 11 luni din ani, iar în luna noiembrie au urcat cu 7,6%, potrivit datelor oficiale publicate marţi. Totodată, un alt raport din China a relevat că vânzările de automobile au crescut cu 17,6% în primele 11 luni din 2015.

Analiştii anticipează că China îşi va dubla, anul viitor, achiziţiile de petrol pentru rezerva strategică, acţionând ca unul dintre foarte puţinii factori care susţin în prezent preţurile pe piaţa ţiţeiului.

Sursa

Economica.net

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *