Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Prețul petrolului coboară la minimul ultimelor cinci luni pe fondul încetinirii economiei mondiale

Prețul petrolului coboară la minimul ultimelor cinci luni pe fondul încetinirii economiei mondiale

20 noiembrie 2013
Consumatori
energynomics

Preţul futures al petrolului brut a scăzut marți pe Bursa din New York la aproape 93 dolari/baril, cel mai redus nivel din ultimele cinci luni. Este apreciat că evoluția a fost influențată negativ de prognozele OECD (think-tank ce grupează economiile cele mai dezvoltate ale lumii), care indică o încetinere a piețelor emergente pentru 2014.

Potrivit Bursa, OECD spune că economia mondială va creşte cu 2,7% în acest an şi cu 3,6% în 2014, estimări aflate sub proiecțiile anterioare de 3,1% pentru 2013 şi de 4% pentru 2014. Cotațiile internaționale ale țițeiului au reacționat în consecință.

Petrolul West Texas Intermediate, cotația americană, a coborât până la minimul de 92,43 dolari/baril, stabilizându-se apoi la 92,62 dolari/barilul. La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a scăzut cu 0,7%, la 107,73 dolari/baril.

Sunt așteptate în continuare variații de preț, cauzate și de stocurile americane de petrol care vor fi publicate în curând. Analiștii mizează pe o creștere a cantităților stocate pentru a noua săptămână la rând, până la nivelul de 389,1 milioane de barili. Stocuri atât de mari ar pune o presiune suplimentară pe prețurile contractelor futures.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *