Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Prețul la gaze rămâne neschimbat pentru industrie după 1 iulie

Prețul la gaze rămâne neschimbat pentru industrie după 1 iulie

27 iunie 2014
Consumatori
energynomics

Preţul gazelor din producţia internă pentru consumatorii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, nu va mai creşte de la 1 iulie, arată o hotărâre de Guvern.

Departamentul Energiei citează în ajutorul acestei decizii o analiză a autorității de reglementare (ANRE) care indică atingerea convergenţei dintre preţul gazului din România și prețurile din regiune. În urma acestei decizii, prețul gazului rămâne pentru această categorie de consumatori la 89,4 lei/MWh și după 1 iulie.

Potrivit calendarului inițial de eliminare a tarifelor reglementate la gazele naturale, preţul urma să crească de la 1 iulie la 109 lei/MWh pentru consumatorii noncasnici. „Este o decizie firească. Practic, convergenţa s-a realizat”, a declarat într-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Comunicatul Departamentului Energiei mai menționează că preţurile estimate ale gazelor naturale pe plan european se situează în medie la circa 20 euro/MWh pentru trimestrul al treilea 2014. Prin comparație, preţul gazelor naturale din producţia internă a României, aplicabil în prezent pentru clienţii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, se plasează în intervalul preţurilor estimate la nivelul hub-urilor din Uniunea Europeană, atât pentru luna iulie 2014, cât şi pentru trimestrul al treilea.

Preşedintele ANRE declara miercuri că populația şi micii consumatori vor plăti de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%, pentru că au crescut importurile de gaze din Rusia. Pentru consumatorii casnici de gaze, eliminarea tarifelor reglementate se va face treptat până în 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *