Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Prețul gazului ar putea să scadă pentru unii consumatori casnici

Prețul gazului ar putea să scadă pentru unii consumatori casnici

2 aprilie 2014
Consumatori
energynomics

Pentru o strategie energetică a Românie este nevoie de identificarea consensului politic, spune Ministrul Delegat al Energiei, amintind în context și că prețul gazului la consumatorul final de retail poate să scadă.

„Înţeleg de la ANRE referitor la gaz că procentul de impozit pentru marii consumatori în aprilie în comparaţie cu martie a scăzut de la 20 şi ceva la sută, la 4%. Deci o scădere foarte mare, un impact pozitiv pe factura plătită de consumatorul industrial. La consumatorii casnici, la o parte din consumatori vor fi scăderi, în special în zona Bucureştiului, deci acolo unde distribuitor este compania GDF Suez, scăderi cu aproximativ 2%, conform datelor ANRE.

În zona unde distribuie alte companii mai mici, de exemplu în Constanţa, vor fi scăderi cu 4%, iar în zona unde distribuie E.ON va fi o creştere de 1,5-1,6% pentru că aceste creşteri ale gazului din producţia internă sunt corelate cu revizuirea tarifelor de distribuţie şi sunt corelate cu scăderea procentului de import şi la populaţie de la 5% la 2,5%”, a explicat oficialul.

Pentru aprilie, ANRE a aprobat o structură a coșului de consum pentru gospodării care este compus din 98% gaze produse intern și 2% importuri și 96% producție internă și 4% importuri pentru consumatorii non-casnici. Prin urmare, se menține tendința de coborâre a importurilor. Pentru martie, coșul de consum fusese alcătuit din 95% gaz intern și 5% importuri pentru consumul casnic și circa 80% producție internă și 20% gaz extern pentru consumul industrial.

Economica.net notează că România consuma înainte de 2008 cam 6 miliarde de metri cubi de gaze din import, cam o treime din consumul anual, care se ridica în jur de 18 miliarde de metri cubi. În 2013, România a importat cam 1 miliard de metri cubi.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *