Acasă » Regenerabile » Premier Energy: Dorim să avem capacităţi verzi de 200 de MW în 2022-2023

Premier Energy: Dorim să avem capacităţi verzi de 200 de MW în 2022-2023

2 iunie 2022
Regenerabile
energynomics

Noul val de proiecte de energie regenerabilă care vor fi instalate în următorii ani în România va fi mai puternic decât primul, ca urmare a finanţărilor care vor veni din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), susține Iuliana Pănescu, şefa diviziei de trezorerie a companiei Premier Energy.

„Există un apetit foarte mare în această zonă, la fel şi interesul băncilor să finanţeze aceste proiecte”, a spus Pănescu, potrivit Agerpres. 

Interesul de acum din regenerabile poate fi comparat cu cel din sectorul imobiliar din perioada 2014-2015, crede reprezentanta companiei Premier Energy.

În prezent, în România există capacităţi de energie regenerabilă de circa 4.500 de MW, marea majoritate construite în perioada 2008-2013, când a intrat în vigoare schema de susţinere prin certificate verzi.

„Premier Energy are de asemenea planuri în sectorul energiei verzi. Compania deja deţine un parc eolian de 34 de MW la Stejaru (Tulcea). Dorim să avem capacităţi de 200 de MW în 2022-2023 – eoliene, solare şi în cogenerare, pentru echilibrare. Iar în următorii 2-3 ani, 500 de MW la nivel regional – ne uităm în Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Grecia. Deocamdată nu am depus proiecte pentru a accesa bani din PNRR în această sesiune”, a afirmat Pănescu.

Dacă zona Dobrogei, cu cel mai mare potenţial, este deja ocupată în mare parte de parcuri eoliene, următoarea zonă de interes pentru acest sector este sudul Moldovei, Galaţi, Brăila. Pentru panourile fotovoltaice, vestul ţării a devenit foarte atractiv.

„O problemă rămâne reţeaua care să poată prelua energia produsă în capacităţi din surse regenerabile, avem aceeaşi infrastructură de zeci de ani. Transelectrica are un plan de investiţii pentru a integra noile capacităţi şi sperăm că îl va duce la îndeplinire. O altă provocare este lipsa specialiştilor din sector şi vrem să demarăm programe de internship”, spune Pănescu.

Premier Energy a achiziţionat recent fondul de investiţii Alive Capital, specializat în proiecte de energie regenerabilă, care furnizează şi servicii de management integrate producătorilor de energie regenerabilă din România.

Premier Energy este al treilea mare distribuitor de gaze din România, după Engie şi E.ON, şi în top 5 furnizori, cu peste 110.000 de clienţi. Compania este interesată şi de listarea la bursă, atunci când contextul va fi favorabil.

Alte planuri includ construcţia de reţele noi de distribuţie, pentru racordarea de noi consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.