Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Ponta: Transportul de energie între România și Turcia este esențial

Ponta: Transportul de energie între România și Turcia este esențial

7 octombrie 2013
Consumatori
energynomics

România are un surplus de energie electrică în acest an, dar nu are cui să o vândă, iar realizarea proiectului cu Turcia este vital în acest sens, a declarat sâmbătă premierul Victor Ponta.

Pentru independența energetică mizez pe exploatarea resurselor naturale

„În ceea ce privește energia electrică, unde avem un surplus, a fost un an bun pentru Hidroelectrica, a ieșit din insolvență, Compania Energetică Oltenia are producție, au intrat capacități de energie regenerabilă, acum problema este că avem energie și nu avem cui s-o vindem și aici proiectul pe care l-am discutat cu primul-ministru al Turciei la Ankara și anume cablul de transport de energie între România și Turcia va fi esențial”.
Potrivit premierului, societatea de proiect ar putea apărea până la sfârșitul anului, în condițiile în care studiile de fezabilitate există deja. Construcția ar putea începe din 2014, dacă va fi obținută finanțare. Un argument solid în favoarea proiectului este faptul că Turcia e un mare consumator de energie, a explicat Ponta.

Noi gândim producția de gaz pentru o populație de 24 de milioane nu pentru 20

„Pentru independența energetică mizez, în primul rând, pe exploatarea resurselor naturale și aici nu ne reducem doar la discuția despre Roșia Montană, vorbim și despre multe alte resurse din zona mineritului care trebuie folosite.
Dacă vorbim de gaz, da, mișcarea strategică este exploatarea gazelor, în primul rând cele din offshore, dar și încercarea explorărilor pentru gaze de șist pentru a nu depinde de nimeni. Noi în momentul ăsta importăm de la Gazprom, când spun că nu vreau să depindem de nimeni, vreau să avem propria noastră producție, atenție, care să acopere și necesarul Republicii Moldova pentru că faimosul gazoduct, pe care nu l-a făcut nimeni și îl facem noi și îl mai inspectează președintele, va fi gata la timp. Problema este să avem și gaz să livrăm Republicii Moldova. Deci noi gândim producția de gaz pentru o populație de 24 de milioane nu pentru 20”, a menționat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *