Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Ponta: România poate investi în interconectări cu Republica Moldova

Ponta: România poate investi în interconectări cu Republica Moldova

22 mai 2015
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

România este capabilă în acest moment să investească în Republica Moldova pentru proiecte de interconectare energetică, astfel încât statul vecin să aibă permanent două surse de aprovizionare cu gaze şi electricitate, precum şi opţiunea de a alege cea mai ieftină variantă, a declarat premierul Ponta.

„Să aveţi întotdeauna două surse: şi de gaze, şi de energie electrică, şi să accesaţi pe cea care este cea mai bună, mai ieftină, mai sigură. România este capabilă, are în acest moment resursele necesare – creştere economică, companiile noastre din energie au avut în 2014 profituri importante – şi putem să investim în Republica Moldova”, a spus Ponta, arătând că este nevoie doar ca înţelegerile politice să fie aplicate.

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi prelungit până la Oneşti şi Chişinău

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi prelungit până la Chişinău, pe teritoriul Republicii Moldova, şi până la Oneşti, pe teritoriul României, în baza unui memorandum semnat, joi, de reprezentanţii celor două guverne, în contextul unei vizite efectuate de premierul Victor Ponta în statul vecin, titrează Mediafax.

Prelungirea de 100 de kilometri până în Chișinău ar costa între 110 și 150 de milioane de euro, în funcție de capacitatea de transport, și construcția ar putea dura aproximativ trei ani. UE a alocat pentru acest proiect 10 milioane de euro.

Memorandumul mai prevede realizarea primei interconexiuni de sud a reţelei de electricitate între cele două ţări, Isaccea-Vulcăneşti şi Vulcăneşti-Chişinău, ulterior urmând să fie efectuat un studiu de fezabilitate pentru începerea celei de-a doua conexiuni.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *