Acasă » Electricitate » Polonia va investi puternic în rețelele electrice pentru a-şi atinge obiectivele în materie de energie regenerabilă

Polonia va investi puternic în rețelele electrice pentru a-şi atinge obiectivele în materie de energie regenerabilă

Rețelele electrice din Polonia vor avea nevoie de o modernizare uriaşă pentru a putea face față transmisiei de energie din surse regenerabile şi nucleare, a declarat luni un înalt oficial polonez, în aceeaşi zi în care Polonia a dezvăluit o strategie energetică care prevede tranziția de la combustibilii fosili, transmite Reuters.

În prezent, Polonia generează aproximativ 70% din energia electrică în termocentrale pe cărbune şi a început să lucreze la o nouă strategie energetică încă de la debutul războiului din Ucraina, în ideea de a-şi reduce dependența de combustibilii fosili, potrivit Agerpres.

„Până în 2040, trebuie să investim aproximativ 500 de miliarde de zloți (116,1 miliarde de dolari) în rețelele de transport şi distribuție”, a declarat directorul general de la operatorul rețelei de transport a energiei electrice din Polonia (PSE), Tomasz Sikorski, adăugând că Polonia trebuie să planifice modernizarea rețelelor astfel încât să fie finalizate în paralel cu creşterea capacităților regenerabile.

Conform noii strategii energetice a Poloniei, 74% din producția de electricitate ar urma să provină din surse cu emisii zero, inclusiv regenerabile şi energie nucleară. Autoritățile estimează că, până în 2030, Polonia va avea capacități de energie regenerabilă în valoare de 50 GW, urmând ca în 2040 să ajungă la 88 GW.

„Aceste prognoze revizuite ne vor permite să consolidăm suveranitatea energetică a Poloniei şi competitivitatea economiei naționale precum şi să asigurăm securitatea energetică pentru cetățeni”, a declarat ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, la o conferință de presă.

Tot conform noii strategii energetice, până în 2040, capacitatea energetică instalată a Poloniei ar urma să se dubleze, ajungând la 130 GW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *