Acasă » Interes general » Polonia spune că pandemia face „și mai dificilă” atingerea obiectivului UE privind climatul

Polonia spune că pandemia face „și mai dificilă” atingerea obiectivului UE privind climatul

28 martie 2020
Interes general
Energynomics

Polonia, care se bazează foarte mult pe centralele sale electrice pe cărbune, va avea o sarcină și mai dificilă atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene, din cauza impactului epidemiei de coronavirus asupra economiei și companiilor, a declarat guvernul polonez.

Polonia este singura națiune din UE care încă nu s-a angajat să-și asume obiectivul blocului de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră la zero până în 2050 – element central al acordului ecologic al Comisiei Europene.

Executivul UE a propus legi pentru atingerea obiectivului net zero în această lună, dar, de atunci, coronavirusul care se răspândește rapid a determinat măsuri de contracarare în întregul bloc care au lovit grav întreprinderile și au influențat perspectivele economice, potrivit Euractiv.com.

„Ca urmare a acestei crize economiile noastre vor fi mai slabe, companiile nu vor avea suficiente fonduri pentru a investi, finalizarea unor proiecte energetice importante poate fi amânată sau chiar suspendată”, a declarat ministrul polonez pentru climă, pentru Reuters. „Acestea sunt probleme reale cu care ne vom confrunta în curând, iar realizarea obiectivelor noastre climatice va fi și mai dificilă din cauza lor”, a spus el.

Polonia a afirmat deja că UE ar trebui să elimine schema de comercializare a emisiilor sau să scoată Polonia din acest sistem.

Polonia, care angajează aproximativ jumătate din cei 237.000 de oameni care lucrează în industria cărbunelui în întreaga UE, ar putea avea nevoie de miliarde de euro pentru a-și duce la bun sfârșit eforturile de decarbonare, arată datele Comisiei Europene. Blocul va oferi 7,5 miliarde de euro din următorul său buget pe termen lung pentru a ajuta regiunile cu emisii mari să facă tranziția, Polonia necesitând cea mai mare pondere.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.