Acasă » Termo » Polonia sfidează Bruxelles-ul, asumându-și menținerea cărbunelui

Polonia sfidează Bruxelles-ul, asumându-și menținerea cărbunelui

3 octombrie 2019
Minerit
Energynomics

Polonia intenționează să acorde prioritate limitării dependenței față de energia rusă – și astfel își reafirmă continuarea dependenței sale de cărbune – în loc să se înscrie în programul țintei nete de emisii zero a UE, într-o acțiune care urmează să pună Varșovia pe un curs de coliziune cu Bruxelles-ul în ceea ce privește politica climatică, potrivit Financial Times.

Piotr Naimski, consilier strategic principal în domeniul energiei din Polonia, a declarat pentru Financial Times că „nu este posibil și nu este fezabil” ca Polonia să îndeplinească obiectivul UE de reducere a emisiilor nete de carbon la zero până în 2050. În schimb, a spus el, cărbunele va genera în continuare până la jumătate din energia electrică a țării în următoarele două decenii.

„Responsabilitățile pentru ținta planificată a UE ar trebui împărțite statelor UE, luând în considerare situația și posibilitățile fiecărei țări”, a spus el. „Costul acestei idei se ridică la sute de miliarde de dolari. Politicienii care încearcă să continue un astfel de proces nu iau în calcul condițiile de pe teren.”

Comentariile lui Naimski au fost făcute în condițiile în care UE își îndeamnă membrii să adopte un obiectiv ambițios pentru neutralizarea emisiilor până în 2050, punând la îndoială intenția statelor UE de a urma ținta propusă până la summitul climatic Cop25 din decembrie, ce va avea loc în Chile.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.