Acasă » Termo » Polonia obţine subvenții mai mari pentru cărbune în cadrul sistemului ETS

Polonia obţine subvenții mai mari pentru cărbune în cadrul sistemului ETS

14 octombrie 2017
Minerit
energynomics

Uniunea Europeană a oferit Poloniei mai mult spațiu de manevră pentru a subvenționa cărbunele în discuțiile în curs privind reformarea sistemului de comercializare a emisiilor (ETS), instrumentul cheie al UE de combatere a încălzirii globale, o mișcare care nu a rămas fără ecou în rândul ecologiștilor.

Întrucât discuțiile asupra reformei ETS intră în negocierile finale, țările UE își aduc ultimele atuuri la masa negocierilor. Astfel, Polonia a câștigat concesii importante din partea Estoniei, care deține președinția rotativă de șase luni a UE.

Varșovia solicită o creștere a numărului de permise de emisie pe care le poate distribui gratuit pentru centralele pe cărbune, în temeiul articolului 10c din directiva reformată a ETS, creată inițial pentru a ajuta țările mai sărace ale UE să facă trecerea de la combustibilii fosili la cei ecologici, conform Euractiv.com.

O propunere obținută de Euractiv arată că numărul permiselor care pot fi utilizate pentru finanțarea tranziției cu energie curată va crește de la 40% la 60% din volumul licitațiilor, satisfăcând o cerere importantă a Varșoviei.

Ecologiștii avertizează că acest lucru va permite Poloniei să utilizeze miliarde de euro provenniți din ETS pentru a finanța extinderea vieții centralelor electrice de cărbune până în 2030, fără garanții de protecție a mediului.

„Statele membre ale UE nu pot ceda Poloniei și permite cheltuirea banilor dedicați stimulării tranziției către o energie curată pentru finanțarea centralelor electrice de cărbune”, a declarat Joanna Flisowska, Coordonator pentru politica în domeniul cărbunelui al organizației de mediu Climate Action Network (CAN) Europa.

Unele state membre ale UE au cerut să fie adoptate criterii stricte privind modul în care pot fi cheltuite banii din cadrul ETS. Țări precum Olanda, Germania, Franța și Marea Britanie au cerut interzicerea finanțării pentru centralele electrice care emit mai mult de 450g de CO2 pe kilowatt oră, o mișcare care ar exclude cărbunele din mecanismul de finanțare. Acestea au fost sprijinite de către Parlamentul European.

Cererea reflectă o încercare similară a Comisiei Europene de a introduce un plafon de CO2 de 550g de CO2 pe kilowatt oră pentru subvențiile acordate centralelor electrice.

Însă, deținătorul Președinției UE, Estonia, a prezentat amendamente de compromis care scot de pe masă aceste criterii, a avertizat CAN Europe, avertizând că, fără un standard de performanță a emisiilor, există un risc considerabil ca banii să fie utilizați în mod abuziv pentru a subvenționa combustibilii fosili și, în special, cărbune.

„Standardul de performanță a emisiilor trebuie să fie introdus pentru a garanta o schimbare foarte necesară a investițiilor în energia regenerabilă durabilă, economiile de energie și o modernizare a infrastructurii rețelei electrice”, a spus Flisowska.

„Dacă UE dorește să fie consecventă cu angajamentele asumate prin Acordul de la Paris, toate centralele de cărbune trebuie să fie închise. Stoparea subvențiilor pentru cărbune este primul pas crucial „, a insistat ea. Altfel, „în următorul deceniu, companiile poloneze de utilități energetice vor primi din nou miliarde de euro din fondurile ETS pentru investițiile în cărbune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *