Acasă » Regenerabile » Polonezii de la PGE şi danezii de la Orsted vor dezvolta parcuri eoliene offshore în Marea Baltică

Polonezii de la PGE şi danezii de la Orsted vor dezvolta parcuri eoliene offshore în Marea Baltică

7 mai 2021
Eolian
energynomics

Cea mai mare companie poloneză de utilităţi, PGE, şi firma daneză Orsted au finalizat un acord prin care vor dezvolta împreună două proiecte în Marea Baltică, unde vor fi construite parcuri eoliene offshore cu o capacitate combinată de 2,5 gigawaţi (GW), transmite Reuters.

Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată recent de Guvernul polonez, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 GW, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 GW.

Conform acordului, Orsted va achiziţiona o participaţie de 50% în fiecare din cele două proiecte. Valoarea combinată a tranzacţiilor este de 686 milioane de zloţi (181 milioane de dolari).

„Acesta este preţul care garantează că PGE nu va suporta cheltuieli suplimentare cu investiţia în acest proiect până la decizia finală privind investiţia”, a afirmat directorul general al companiei poloneze, Wojciech Dabrowski, pentru Reuters. El adăugat că valoarea finală a tranzacţiei ar putea creşte până la un miliard de zloţi, în funcţie de condiţiile finale privind investiţia, potrivit Agerpres.

Capacitatea eoliană offshore a PGE ar urma să ajungă la cel puţin 6,5 GW până în 2040.

PGE, care acum generează cea mai mare parte a electricităţii din cărbune, era din 2019 în negocieri cu Orsted, cel mai mare operator eolian offshore din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *