Acasă » Termo » Planurile RADET-ELCEN: 200 mil. euro de la UE, 474 mil. investiții proprii

Planurile RADET-ELCEN: 200 mil. euro de la UE, 474 mil. investiții proprii

20 martie 2017
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Contribuabilii bucureșteni plătesc anual circa 160 de milioane de euro sub forma subvenției pentru termoficare din bugetul Primăriei Capitalei (PMB), din care 46 de milioane de euro se pierd doar vara, spune Gheorghe Piperea, avocat la Piperea și Asociații, administratorul judiciar al RADET. (În cazul ELCEN, administratorul judiciar este KPMG).

”PMB plătește anual circa 15% din bugetul propriu pe această subvenție… Deocamdată am reușit o reducere a costurilor de 10 milioane de lei, prin încălzire graduală a liniilor”, spune Piperea. Planurile de reducere a pierderilor includ atragerea a 200 de milioane de euro din partea Uniunii Europene prin intermediul Programului pentru Infrastructură Mare (POIM). ”E nevoie de mai mulți bani, însă acesta este primul pas”, susține avocatul.

”Apoi, discutăm înlocuirea cu alte tipuri de energie. RADET funcționează la capacitate integrală în sezonul rece, între octombrie și aprilie, însă vara, când funcționează la doar 25% din capacitate, se consumă aceeași energie de la producător… E vorba de 138 de milioane de metri cubi de gaze, circa 46,8 milioane euro, care se duc în pământ”, a spus Piperea. ”Avem trei căi de reducere a pierderilor. Explorăm ideea apelor termale de sub București. Urmărim tehnologii verzi, 2-300 de centre de colectare a apei calde, cât și energie din deșeuri. Nu văd o soluție mai bună decât transformarea deșeurilor în energie”, spune Piperea.

El a explicat pentru energynomics.ro că se urmărește instalarea pe blocuri a unor panouri de încălzire a apei cu cilindru colector, care nu vor produce energie electrică. Acest proiect ar putea costa în cinci ani 474 de milioane de euro, din care, într-o primă etapă, vor fi alocați 151 milioane de euro pentru primii trei ani, urmând ca ulterior proiectul să se auto-finanțeze, prin realizarea unor economii anuale de 90 de milioane de euro. Apa încălzită pe blocuri va fi colectată în 2-300 de centre, nu este însă foarte clar dacă va fi folosită direct sau mai întâi colectată și apoi redistribuită în sistem.

Se urmărește însă și utilizarea apelor termale din București, care, spune Piperea, ar atinge pe alocuri 40 de grade Celsius.

”Pe perioada verii am putea reduce consumul cu 50%”.

Bucureștiul are 563.000 de apartamente în 8.500 de blocuri conectate la sistemul centralizat de termoficare, deservind 1,2 milioane de persoane. Investițiile în panouri de încălzire nu ar presupune nici un efort financiar din partea abonaților, a mai spus Piperea.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *