Acasă » Electricitate » Planul UE de a limita subvențiile pentru combustibilii fosili nu va ajuta energia regenerabilă

Planul UE de a limita subvențiile pentru combustibilii fosili nu va ajuta energia regenerabilă

28 septembrie 2017
Electricitate
energynomics

Propunerea Comisiei Europene care vizează limitarea subvențiilor pentru combustibilii fosili în Uniunea Europeană ar putea avea efecte nedorite prin promovarea investițiilor în centrale electrice noi pe gaz, în locul energiilor regenerabile, potrivit unui nou studiu.

În cadrul planurilor UE pentru o piață internă a energiei electrice, Comisia Europeană a propus introducerea unei limite a emisiilor de dioxid de carbon pentru centralele electrice, ceea ce ar împiedica orice instalație care emite mai mult de 550g de CO2 pe kilowatt-oră să primească subvenții de la stat, potrivit Euractiv.com.

Această limită reflectă o politică similară pusă în aplicare de Banca Europeană de Investiții (BEI), care a încetat să finanțeze orice proiecte care depășesc pragul de 550g.

În timp ce Comisia este în acord cu cerința „EPS 550”, statele membre ale UE sunt mai puțin dornice să o susțină.

Și utilitățile energetice se opun puternic acestei măsuri. Eurelectric, un grup comercial care reprezintă mari producători de energie electrică, cum ar fi E.ON din Germania, EDF din Franța și Enel din Italia, a respins EPS 550, deoarece Comisia a adăugat propunerea fără a efectua o evaluare de impact.

În timp ce insistă asupra faptului că sprijină eforturile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice, Eurelectric a avertizat că planul Comisiei, dacă este aprobat, ar putea declanșa un val de investiții în producția de energie electrică pe bază de gaze, care va obliga Europa să folosească combustibili fosili în următoarele decenii.

Într-un nou studiu lansat marți (26 septembrie), Eurelectric a ajuns la concluzia că propunerea limitei de 550 de grame nu va duce doar la descalificarea centralelor electrice pe bază de cărbune din subvenții, ci va elimina și cetralele care operează pe gaz pe vârf de cerere.

Cele mai multe dintre acestea, într-adevăr, se situează peste pragul de 550g, ceea ce nu este cazul celor mai eficiente centrale electrice în bandă.

Secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby, a declarat: „Ceea ce este trecut cu vederea în propunere este că ea ar putea dăuna activelor care nu sunt pe bază de cărbune. Acesta va ataca, de exemplu, activele de vârf de consum, care susțin energiile regenerabile atunci când se oprește vântul”.

Prin eliminarea celor mai puțin eficiente centrale de gaze de pe piața capacităților, studiul susține că furnizorii de utilități vor reacționa probabil prin investiții în noi centrale de gaze naturale care se află sub limita de 550g, în loc de surse regenerabile, din cauza securității aprovizionării.

În ansamblu, acest lucru ar crea o creștere cu 40% a consumului de gaze pentru sectorul energetic între 2020 și 2040, susține studiul.

Studiul a avertizat, de asemenea, că măsura ar aduce cheltuieli suplimentare pentru sectorul energetic de aproximativ 50 miliarde EUR între 2020 și 2040, în special în costuri suplimentare de reducere a emisiilor.

Este „instrumentul greșit pentru cauza corectă”, a spus o sursă din industrie.

Fabien Roques, consultant senior din echipa care a realizat studiul, a declarat că există o preocupare legitimă cu privire la termenul propunerii de 550g al Comisiei, indiferent de opiniile cu privire la cărbune și surse regenerabile.

Vorbind la un eveniment Eurelectric marți (26 septembrie), el a avertizat că, potrivit calculelor, 9GW de capacitate maximă ar trebui instalată începând din 2025 din cauza regulii de 550g. Cu toate acestea, această capacitate suplimentară ar fi necesară doar pentru cinci până la zece ani, a estimat el, deoarece scăderea preconizată a prețurilor bateriilor va duce la renunțarea la centrale electrice suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *