Acasă » Electricitate » Plafonare: Declarația pe propria răspundere nu se va mai cere, rămân, însă, unele probleme

Plafonare: Declarația pe propria răspundere nu se va mai cere, rămân, însă, unele probleme

21 decembrie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Deși problema declaraților pe proprie răspundere a fost rezolvată pentru clienții casnici care vor să beneficieze în mai multe locuri de consum de preț plafonat – în piață rămân câteva aspecte nerezolvate, cum ar fi cea a persoanei ne-titulare a contractului de furnizare, în cazul chiriașilor cu mai mulți copii.

Declarația pe proprie răspundere pentru persoanele care au mai multe locuri de consum în vederea beneficierii de prețuri plafonate la energie electrică va fi eliminată, un proiect în acest sens urmând să fie finalizat marți seara şi aprobat săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa oficială de socializare.

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare. Încă de la sfârşitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să elimine aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum. Proiectul va fi finalizat şi pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei şedințe de Guvern de anul acesta”, a scris ministrul, pe Facebook.

În schimb, Asociația Energia Inteligentă spune că nu toate familiile monoparentale și care au în întreținere 3 copii vor beneficia de preț plafonat la energie, în actuala formă – fapt ce ar necesita o nouă modificare adusă legii, înainte de vacanța de anul nou.

Astfel, ”în situația în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele unui alt membru din familie decât cel care are declarat în întreținere copiii…nu se va beneficia de acest preț plafonat”, susține AEI.

”Această condiție se poate satisfice prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele membrulului familiei care are și în întreținere minim 3 copii, respectiv pe numele membrului familiei monoparentale care are în întreținere cel puțin un copil… Această soluție însă, restrânge dreptul acestor familii, să beneficieze de preț plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *